Afbeelding

Gemeenteraad wacht dagvaarding om brede scholen af

Algemeen 0 keer gelezen

MAASDRIEL • De gemeenteraad van Maasdriel wil niet laten uitzoeken van wie de grond is onder de brede scholen in Velddriel en Ammerzoden als die scholen ooit ophouden te bestaan.

De gemeente Maasdriel ligt al twee jaar in de clinch met de Stichting Rooms-Katholiek Onderwijs Bommelerwaard (SRKOB). Beide partijen zeggen dat het economisch claimrecht hen toekomt. Dat betekent dat zij de grond claimen als de gebouwen die erop staan in de toekomst niet meer als school gebruikt zouden worden.

Tienduizenden euro's

Om uit te zoeken hoe het zit, heeft het college al tienduizenden euro’s uitgegeven voor juridisch advies. De gemeenteraad was daar niet blij mee en trapte al eerder op de rem. Donderdag vroeg het college opnieuw om 20.000 euro om voor eens en altijd uit te zoeken hoe het zit.

Voortouw

Maar nog steeds ziet geen enkel raadslid dat zitten, ook al waarschuwde burgemeester Gerd Prick dat Maasdriel niet al te sterk staat. De gemeente en de SRKOB hebben vastgelegd dat de gemeente het voortouw zou nemen bij het scheppen van duidelijkheid. De SRKOB dreigt nu met een dagvaarding als de gemeente daar langer mee wacht. “Als dat gebeurt, worden we gedwongen om juridische kosten te maken”, zei Prick.

Prick heeft het dossier overgenomen van wethouder John Leijdekkers, die vrijwel zeker niet terugkeert in het nieuwe college dat nog in de maak is. Leijdekkers keert dan waarschijnlijk terug naar het onderwijs binnen SRKOB.

Negen miljoen

De stichting dreigt ook de grond onder andere gebouwen in de gemeente te betrekken bij het economisch claimrecht. Het gaat dan in totaal om grond met een potentiële waarde van negen miljoen euro.

De gemeenteraad stelde dus geen krediet beschikbaar. Marian Blaauwhof (CDA) is er niet van overtuigd dat de SRKOB de gemeente kan dwingen tot actie: “In het contract staat dat de gemeente het voortouw neemt, maar er is geen termijn opgenomen.” 

De komende jaren is er zeker geen sprake van dat de functie van de gloednieuwe brede scholen verandert, dus heeft de gemeenteraad geen haast.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden