Afbeelding

Tweede boek Tom van Engelen is verschenen

Algemeen 48 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Schrijver Tom van Engelen heeft zijn tweede boek gepubliceerd: Herken je me niet? Martine van den Oever maakte er foto’s bij die dit najaar worden tentoongesteld.

Na zijn succesvolle roman Lichaamstaal vond Van Engelen in korte verhalen een uitlaatklep. "Het is een soort stijloefening. Het leuke aan dit genre vind ik dat je de lezer ermee aan het denken kunt zetten.” 

Beklemmend

Het eerste verhaal bijvoorbeeld, getiteld Vlucht, gaat over Sanne. Van Engelen weet op een beklemmende manier haar teleurstelling in het leven te beschrijven, wat uitloopt op een drastische keuze. “Het verhaal eindigt heel abrupt. Ik heb al reacties gehad van lezers die wilden weten hoe het verder ging. Zou Sanne echt haar zoontje zomaar achterlaten? Ik zeg dan: wat zou jij doen?”

Sanne en veel andere personages in de verhalen zijn dertigers, net als de schrijver zelf. “De tien verhalen zouden zich kunnen afspelen in tien huizen in één straat. Ik heb thema’s gekozen waar eigenlijk iedereen rond deze leeftijd wel mee bezig is. Je gaat je leven evalueren: je vriendschappen, je baan, je relatie.” 

Spiegel

Tom van Engelen houdt de lezer als het ware een spiegel voor, en dat komt mooi tot uitdrukking in de vormgeving van de cover. Met lipstick is de titel op een spiegel gekalkt: Herken je me niet?

De foto is gemaakt door kunstenares Martine van den Oever uit Gameren, op een krib in de Waal. Het bleef niet bij een foto voor het omslag. Van Engelen en Van den Oever besloten bij alle verhalen een foto te maken. Het zoeken is nog naar een expositielocatie voor komend najaar. 

“Het is een Bommelerwaardse productie geworden. We hebben bijvoorbeeld foto’s gemaakt in een koelcel van fruitteler Adriaan van der Zalm in Rossum. En na veel zeuren mochten we ook eenmalig het terrein van Liander op om te fotograferen.”

Spartelen

Voor Herken je me niet? koos Van Engelen opnieuw voor publicatie via Brave New Books, ook omdat verhalenbundels commercieel gezien weinig interessant zijn voor een uitgever. “Het mooie is dat je alles zelf in de hand hebt. Je kunt rijpen als schrijver. Ik heb lekker vrij kunnen spartelen. Maar mijn wens is wel om een volgende roman via een meer officiële weg naar buiten te brengen.”

Herken je me niet? is te koop bij boekhandel Kaasjager en te bestellen bij alle andere boekhandels en Bol.com.

Lees het hele interview met Tom van Engelen woensdag in de papieren krant of via de e-paper.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk gisteren
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden