• Philip is enthousiast over het beweegrondje. Achter hem is een clinic aan de gang.
• Philip is enthousiast over het beweegrondje. Achter hem is een clinic aan de gang. Foto: Janneke Boogaard

De Leiboom start elke woensdag met beweegrondje

Algemeen 634 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Met een wekelijks beweegrondje en bezoek van topsporters laat De Leiboom zien dat sporten en bewegen leuk en belangrijk is.

Thijs uit groep 3 is bijna elke woensdag om 8:00 uur op school voor het beweegrondje. "We springen dan bijvoorbeeld over hekjes en op het basketbalveldje doen we een spel zoals tikkertje."

Met de hele school
Zijn klasgenootje Jasmijn vult aan: "Ik help vaak mee om spullen klaar te zetten. Er is steeds een andere groep aan de beurt om te bedenken wat we gaan doen." Ook Philip uit groep 8 is een enthousiaste deelnemer. "Thuis op de bank zitten is saai, bewegen is veel leuker. Ook omdat we het met de hele school doen, van groep 1 tot en met groep 8."

Halve school
Directeur Heleen Post van de Zaltbommelse christelijke basisschool bevestigt: "Klein en groot helpt elkaar. Het gaat niet om de prestatie of om hoeveel rondjes je rent in dat kwartier." Er doen inmiddels elke keer zo'n zeventig kinderen mee, de halve schoolbevolking.

Ouders
Post realiseert zich dat ze boft met ouders die het initiatief hebben genomen en hulpouders die wekelijks de begeleiding verzorgen. "Zonder hen was dit niet mogelijk geweest."

Nout van der Velden kwam met het idee en sloeg de handen ineen met Inge van Kooten. Inge vertelt: "De uitdaging was vooral om anderen mee te krijgen. Het moet echt gaan leven binnen de hele school."

Piekenpijp
Eén van de middelen om kinderen te stimuleren mee te doen, zijn de munten die sinds dit voorjaar te verdienen zijn voor elke keer dat ze komen. Die gaan in het klaslokaal in een ouderwetse piekenpijp. Joep uit groep 5 legt uit: "Als de buis vol is, mogen we voor honderd euro buitenspeelspullen uitkiezen."

Groep 8 was de eerste die genoeg 'pieken' had verzameld. Donderdag werd een grote doos bezorgd, zodat het materiaal weer wat is uitgebreid. De eerste spullen konden bij de start worden aangeschaft dankzij subsidie van de gemeente.

Topsport Gelderland
Donderdag was er nog meer bijzonders aan de hand: De Leiboom kreeg bezoek van vier professionals van Topsport Gelderland. Een turnster, judoka, volleyballer en basketbalster vertelden in de groepen over hun sport en verzorgden vervolgens een clinic.

Stevig pak
Groep 3 maakte kennis met judo. Amarence mocht zelfs even het pak aan van judoka Hilde Jager aan. "Het is heel stevig, je trekt het niet snel kapot", viel haar op.

Gezonde School
Voor De Leiboom stopt het hier nog niet. Heleen Post: "We willen volgend schooljaar graag het vignet Sport & Bewegen halen van het programma Gezonde School. Ook De Spelwert, met wie we samen in de brede school zitten, heeft dat doel. We zijn bijvoorbeeld van plan het Johan Cruyff-court dat we op het schoolplein hebben, uit te breiden."

Allerlei vaardigheden
De directeur vervolgt: "Het is zeker een functie van een school om kinderen genoeg te laten bewegen. Dat geeft ook een impuls aan de hersenen, waardoor leren beter gaat. Daarnaast is het beweegrondje goed voor andere vaardigheden, zoals organiseren en samenwerken. Zo gaan ook kinderen meedoen die eigenlijk niet zo van sporten houden."

• Iedere woensdag kunnen de kinderen zich een kwartiertje uitleven.
• Iedere woensdag kunnen de kinderen zich een kwartiertje uitleven.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden