• De kinderen krijgen een certificaat als bewijs dat ze schaakles hebben gehad.
• De kinderen krijgen een certificaat als bewijs dat ze schaakles hebben gehad. Foto: aangeleverd

Kinderen De Walsprong leren in tien weken schaken

Algemeen 201 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Op OBS De Walsprong wordt dit voorjaar schaakles gegeven. Tien leerlingen uit zowel de midden- als bovenbouw, in de plusklas, doen mee met deze schaakcursus op school.

Zo worden zij op een andere manier uitgedaagd om het brein te ontwikkelen. De lessen worden verzorgd door Maarten de Wit, Chris Puyker en Michel Jacobs van Schaakvereniging Bommelerwaard. 

Volle aandacht
Vol enthousiasme en zeer geïnteresseerd volgen de kinderen wekelijks 1,5 uur schaakles. Anderhalf uur lang gaat de volle aandacht uit naar de instructies, het lesboek en het schaakbord. Stapje voor stapje worden de leerlingen door de instructeurs aan de hand meegenomen en krijgen ze tips en adviezen.

Kritisch denken
Mara Weijenberg, leerkracht op De Walsprong, over de cursus: "Na de eerste lessen was al duidelijk zichtbaar dat schaken het denkvermogen triggert. Het stimuleert kinderen om kritisch te denken en problemen op te lossen. Ook van de creativiteit wordt een en ander verwacht. Schaken heeft duidelijk een positieve invloed op het zelfvertrouwen van kinderen."

De afronding en het vervolg
De schaakcursus is een schot in de roos. Op 4 juni staat alweer de laatste les gepland. De kinderen zijn uitgedaagd om vooruit te denken. Dit doet een beroep op vaardigheden als interpreteren en analyseren van informatie, bijvoorbeeld hoe je je eigen stelling kunt verbeteren.

Mara vult aan: "De kinderen vinden het jammer dat het einde in zicht is. Ze hebben vol passie deelgenomen. Het lijkt bijna wel een wetenschappelijke cursus op de basisschool." Schaken is goed voor de ontwikkeling van het brein en levert levenslange voordelen. Als beloning voor de goede inzet ontvangen de kinderen een certificaat op de laatste lesdag. 

Interesse in schaken?
Leden van Schaakvereniging Bommelerwaard komen iedere maandagavond samen in Ons Trefpunt in Nieuwaal. Kinderen die interesse hebben in het jeugdschaken, zijn welkom op woensdagavond in het Cambium. Meer informatie staat op de website van de schaakvereniging.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden