• De Heeren van Suylighem.
• De Heeren van Suylighem. Foto: Janneke Boogaard

Raad stemt unaniem tegen logies Heeren van Suylighem

Algemeen 834 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De gemeenteraad heeft donderdagavond unaniem tegen de 'logiesbestemming' bij de Heeren van Suylighem gestemd.

Maar dat wil nog niet zeggen dat er nooit mensen komen wonen op het terrein.

Al ruim een jaar worstelt politiek Zaltbommel met de huisvesting van arbeidsmigranten. Steeds meer grote tuindersbedrijven maken gebruik van arbeidskrachten uit landen als Polen, Roemenië en Hongarije en al deze mensen moeten ergens wonen. Het liefst in de buurt van hun werk en het liefst zo goedkoop mogelijk, omdat ze vaak tijdelijk hier werken.

Polenhotel

Een ondernemer opperde in de zomer van 2017 om op de plek van partycentrum De Heeren van Suylighem, bij de entree van het dorp Zuilichem, een 'Polenhotel' te bouwen voor rond de tweehonderd arbeidsmigranten. De gemeente reageerde in eerste instantie positief op het voorstel.

Protesten

Protesten van de inwoners van het dorp zorgden voor veel discussie. De politiek besloot daarop om de bestemming 'logies', die van oudsher op de locatie zit, tijdelijk 'weg te bestemmen'. Die periode van 'tijdelijke bestemming' zit er op en daarom moest de gemeenteraad donderdagavond een nieuw besluit nemen.

Beleid huisvesting

Pas als er een definitief besluit is over het beleid voor huisvesting van arbeidsmigranten, zal er een definitief besluit komen over de toekomst van de Heeren van Suylighem.

De fracties in de gemeenteraad zitten met het hele verhaal in hun maag, zo bleek donderdagavond. Ze vinden het niet netjes dat de ondernemer gedupeerd wordt door de trage besluitvorming en zien daarnaast dat huisvesting van arbeidsmigranten noodzakelijk is. Ook is er veel begrip voor de bewoners van Zuilichem, die grootschalige huisvesting totaal niet zien zitten.

Motie

Martijn Stoutjesdijk van de SP diende daarom een motie in om de wethouder op te roepen actief in gesprek te gaan met de eigenaar van het terrein over (alternatieve) ontwikkelmogelijkheden op de locatie. "Als gemeenteraad hebben we een morele verantwoordelijkheid om een fatsoenlijke oplossing te zoeken", zei hij in een toelichting. De motie werd gesteund door Groep Melse, CDA en D66, maar dat was te weinig voor een meerderheid. 

Wethouder Gijs van Leeuwen zei dat de ondernemer zelf het initiatief zal moeten nemen om met alternatieve plannen te komen. "Alternatieven komen voor de gemeente pas ter sprake als het beleid voor huisvesting van arbeidsmigranten er is", zei hij. "Dan kan er misschien op die locatie toch een vorm van huisvesting voor arbeidsmigranten komen."

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 15 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 17 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden