Afbeelding
Foto: Vincent Wibier

Timmerman wordt natuurfotograaf

Algemeen 641 keer gelezen

ROSSUM • Voor Henk Wijgerse betekent met pensioen zijn: veel tijd hebben voor zijn passie, het fotograferen van vogels in de natuur.

Vijf keer in de week stapt hij op de fiets, gewapend met statief en camera voorzien van een 600 millimeter telekanon en een kleine verrekijker. Op zoek naar de visarend in Heerewaarden, een ijsvogeltje of goudhaantje in Rossum of een sperwer in Hedel.

Parkieten

Wat bezielt deze timmerman in ruste – nou ja – om zo vaak op pad te gaan om vogels te fotograferen? En wanneer is dat begonnen? Henk Wijgerse: "Tien jaar geleden ben ik begonnen met parkieten. Die had ik toen in mijn schuur. Maar na mijn pensionering had ik daar ineens genoeg van. Ik vond het eigenlijk een beetje zielig die vogels achter gaas. Ik ging al veel de natuur in om vogels te kijken. Op een gegeven moment had ik ruimte nodig in de schuur. Dat was een goed moment om de parkieten weg te doen."

Professionele camera

"In het begin ging ik met een verrekijker de natuur in. Later nam ik een eenvoudige camera mee en begon dat steeds leuker te vinden. Tja, en dan wil je steeds betere foto's maken. Maar daar had ik betere spullen voor nodig. Een professionele camera, een 600 mm lens om goed te kunnen inzoomen en een statief dat stevig staat en tegelijkertijd bewegingsvrijheid geeft."

Hij laat zien hoe de camera op een soort schommel gemonteerd kan worden om een bewegend object te volgen. "Ideaal voor vogelfotografie." Zijn nieuwste speeltje is een afstandmeter die op een kijker kan worden gemonteerd. "Meten is weten." Daar komt de timmerman weer even boven.

Tienduizend foto's

Op de vraag hoeveel foto's Henk al heeft gemaakt heeft begint hij te lachen: "Niet te filmen. Ik kan moeilijk weggooien dus dat zijn er zeker tienduizend of meer. Ik wil mezelf steeds verbeteren." Zoals vroeger een postzegelverzamelaar zijn nieuwe aanwinst in een album plakte, zo publiceert Henk zijn foto's op Facebook. "Ik wil dat mensen kunnen zien wat ik gezien heb. Soms plaats ik een foto bij een roofvogelgroep of bij een groep speciaal voor liefhebbers van ijsvogels. Of gewoon op mijn eigen pagina."

De kennis over vogels haalt Henk niet uit boeken – ik ben niet zo'n lezer – maar van internet of van andere vogelaars. Inmiddels hoef je hem niet meer te vertellen hoe een Baardmannetje of Boomklever eruitziet, of een Sperwer.

Visarend

Samen met mijn maat, Hans de Zwart – ook een Rossumer – ga ik graag naar de Biesbosch om de Visarend te zien. Ik heb daar al veel foto's van, maar een visarend met een vis in zijn klauwen, die ook nog eens haarscherp is, die staat bovenaan mijn verlanglijstje."

Vincent Wibier

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden