• Sportpark De Watertoren helpt mee in de zoektocht naar pleegouders.
• Sportpark De Watertoren helpt mee in de zoektocht naar pleegouders. Foto: Marco Oomen

Gemeente Zaltbommel wil pleeggezinnen beter ondersteunen

Algemeen 449 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Pleegouders bieden een kind de 'gewone dingen' die de eigen ouders door omstandigheden niet kunnen geven, maar die zo belangrijk zijn bij het opgroeien. Dat beseft ook de gemeente Zaltbommel.

'Supergewone mensen gezocht'. Met die slogan maakt Pleegzorg Nederland duidelijk dat een pleegouder geen bovenmenselijke krachten hoeft te bezitten en ook geen professioneel hulpverlener hoeft te zijn. "Je bent juist heel basic bezig: je biedt wat je je eigen kinderen ook zou geven. Een veilige plek, een luisterend oor, heel veel liefde." Dat zegt Lenny, moeder van twee dochters (21 en 15), een pleegzoon (15) en een pleegdochter (13) in Zaltbommel.

Verrassingen
Natuurlijk zijn er wel aspecten die een pleeggezin anders maken. "Een pleegkind heeft veel meegemaakt wat jij niet weet. Daardoor kom je soms voor verrassingen te staan. Onze pleegzoon reageerde bijvoorbeeld heel anders dan onze eigen kinderen toen ik hem als klein kind in bad deed. Hij bleek heel bang te zijn, waarschijnlijk door een nare ervaring in het verleden", vertelt Lenny.

Eigen familie
Ook het onderhouden van contacten met de eigen familie van het pleegkind vraagt vaak veel inzet van de pleegouders. "Het is superbelangrijk om er alles aan te doen dat de band met de eigen ouders in stand blijft. Ieder kind wil weten waar het vandaan komt en waar het bij hoort."

Voorbereid
Om op dit soort zaken voorbereid te zijn, organiseren pleegzorginstanties bijeenkomsten en voeren ze gesprekken met aspirant-pleegouders. Tenminste, dat is de normale gang van zaken. Bij Lenny en haar man Dennis liep het anders.

Met spoed
"Wij hadden ons al wel eens georiënteerd op pleegzorg, maar het paste toen toch niet zo goed in onze situatie. Zo'n vijf jaar later kwam het toch op ons pad, doordat in ons eigen netwerk twee kinderen met spoed een ander thuis nodig hadden. Zo'n situatie kan zich altijd voordoen; het kan jóu ook overkomen."

Geen verschil
Hun oudste dochter was net grote zus geworden en vond dat geweldig, dus nog twee kleintjes erbij stuitte zeker niet op weerzin. "Doordat onze pleegkinderen al zo lang bij ons zijn, voel ik als moeder geen verschil met onze eigen kinderen. In het begin ben je vooral aan het zorgen, nu ze groter worden merk je hoe belangrijk het is om dingen samen te doen als gezin", vindt Lenny.

Begeleiding
Het gezin wordt begeleid door Entrea. "De huis-, tuin- en keukendingen kun je als gezin zelf. Het is fijn dat om de ruimte te hebben om die dingen op je eigen manier te doen, maar wel terug te kunnen vallen op persoonlijke begeleiding als er bijzonderheden zijn. Een pleegkind brengt altijd een 'erfenis' mee. Dat vraagt tijd en energie van ons als pleegouders. We moeten bijvoorbeeld soms flink strijden om bepaalde therapieën vergoed te krijgen. Ik heb moeten leren om me niet te snel neer te leggen bij een 'nee'."

Respect
Het zijn ervaringen die andere pleeggezinnen zullen herkennen. Wethouder Adrie Bragt heeft meegeluisterd tijdens het interview. Hij heeft veel respect voor pleeggezinnen. "Als een kind door omstandigheden niet thuis kan wonen, is een plek in een ander gezin vaak zoveel beter dan in een instelling. Pleeggezinnen zetten zich daar enorm voor in. We willen onze waardering als gemeente daarvoor uiten door meer steun te bieden, naast de begeleiding door de pleegzorgorganisaties. Dat gaan we vooral doen door de gelegenheid te bieden tot ontmoeting en het uitwisselen van ervaringen", vertelt hij.

Kennis delen
Lenny is blij met het voornemen van de gemeente. "Ik ken wel een paar pleeggezinnen in de buurt, maar er zijn er vast meer met wie we kennis zouden kunnen delen."

Nieuwe pleeggezinnen
In de gemeente Zaltbommel wonen ongeveer dertig pleegkinderen. Bragt voelt zich als wethouder ook mede verantwoordelijk voor het werven van nieuwe pleeggezinnen. "Er is nog steeds een tekort. Daarom willen we pleegzorg meer voor het voetlicht brengen." Naast langdurige pleegzorg is er ook crisiszorg en weekendpleegzorg.

Lenny: "Het is zo mooi om te doen. Je kunt een kind kansen bieden die het anders niet zou krijgen. Je helpt echt iemand verder. Als ons huis groter zou zijn, zou ik het wel weten!"

Meer informatie over pleegzorg: supergewonemensengezocht.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 12 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 14 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden