Afbeelding

Weinig animo voor vrijwilligerswerk op begraafplaats

Algemeen 490 keer gelezen

REGIO • Op de vraag aan panelleden van TipBommelerwaard.nl of zij zich als vrijwilliger willen ontfermen over een graf dat niet meer wordt bijgehouden, antwoordt driekwart 'nee'.

In Maasdriel discussieerde de politiek onlangs over de oude algemene begraafplaats in Rossum. Het plan van burgemeester en wethouders om de begraafplaats te sluiten leidde tot emotionele reacties bij raadsleden en inwoners.

Korrie Korevaart van Stichting Terebinth, die zich inzet voor behoud van 'funerair erfgoed', gaf als tip dat inwoners gevraagd kan worden te helpen bij het onderhouden van begraafplaatsen en grafmonumenten.

Taak voor de gemeente
Van de 235 mensen die gevraagd werd of zij daarvoor tijd zouden willen vrijmaken, zei elf procent ja en 73 procent nee. De rest twijfelt. Sommigen zien het niet zitten vanwege leeftijd of drukte met werk of andere vrijwilligerstaken. De meesten vinden echter dat dit puur een taak voor de gemeente is. "De grafrechten zijn dusdanig hoog dat er wel budget moet zijn om dit door de gemeente uit te laten voeren", merkt een panellid op.

Met rust laten
Bijna vijftien procent vindt dat de gemeente sowieso de begraafplaatsen bij moet houden, ook al kost dat belastinggeld. Eenzelfde percentage vindt het geen probleem als de grafbedekking - meestal beplanting en een monument - weggehaald wordt, als de stoffelijke resten maar met rust gelaten worden.

Ruimen geen probleem
Maar de meest gekozen optie (39 procent) is het ruimen van graven wanneer de grafrechten verlopen zijn en niemand een graf onderhoudt. Wel wordt veel waarde gehecht aan een goede communicatie: eerst onderzoeken of er nog familie is en die benaderen, niet meteen overgaan tot actie maar nabestaanden ruim de gelegenheid geven om te reageren.

Historische graven
Een uitzondering vormen historische graven, die hebben culturele waarde en zouden altijd behouden moeten blijven, schrijven sommige panelleden. "Per tijdsbestek een aantal graven die kenmerkend zijn voor die tijd, goed onderhouden door de tijd heen." "Graven van historisch belangrijke Bommelaars (De Virieu!) kan de gemeente bijhouden." "Sommige graven zijn erg mooi, en vinden we met z'n allen niet als we op een buitenlandse begraafplaats lopen, dat het daar zo mooi is?"

Nooit
Minder dan één op de tien panelleden gaat overigens weleens naar een begraafplaats als recreatieve trekpleister. Tweederde komt er tijdens de uitvaart van een naaste, eenderde op wisselende momenten om in rust iemand te gedenken. En vijftien procent komt naar eigen zeggen helemaal nooit op een begraafplaats.

Ook meedenken over actuele, lokale onderwerpen? Meld je aan op TipBommelerwaard.nl.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden