Afbeelding
Foto: Janneke Boogaard

Twee scholen en twee voetbalclubs samen op één locatie in Brakel

Algemeen 1.209 keer gelezen

BRAKEL • De voetbalclubs Zuilichem en Brakel en de twee Brakelse basisscholen willen zich op één locatie vestigen.

Voorzitter Ardie van Honk presenteerde de plannen donderdagavond aan de Zaltbommelse politiek. De nieuwe multifunctionele accommodatie is gepland tegenover het Brakelse Bos, aan de Molenkampseweg.

Verrijking

"Het wordt iets heel moois", belooft Van Honk. "Een verrijking voor Brakel en Zuilichem en ook voor Poederoijen."

Met vier werkgroepen is gewerkt aan de voorbereidingen van het plan, dat is uitgewerkt door Werkplaats De Gruyter.

12 hectare

Op een terrein van ongeveer 12 hectare komt ruimte voor de twee voetbalclubs en de twee basisscholen. Ook de muziekvereniging OBK Brakel, de Bengelenbak, Kindercentrum Kees en Sportschool Fitter sluiten zich aan bij de plannen. Een dorpshuisfunctie is ook mogelijk in de nieuwe accommodatie, die rond de 3500 vierkante meter groot wordt.

VV Brakel zoekt al langer naar een nieuwe locatie, omdat de huidige voetbalvelden plaats moeten maken voor 'Ruimte voor de Rivier'.

VV Zuilichem heeft ook een onzekere toekomst op de huidige velden, omdat daar een rotonde moet komen.

Teruglopende leerlingaantallen

De twee Brakelse scholen hebben te maken met teruglopende leerlingaantallen en de gebouwen die hun langste tijd gehad hebben.

Voorbeeldpark

Samenwerking tussen de twee voetbalclubs en de scholen is volgens de initiatiefnemers dan ook dé oplossing voor de toekomst. "Wat ons betreft kan de nieuwe locatie een voorbeeldpark worden", aldus Van Honk in zijn presentatie. "Het meest duurzame van de Bommelerwaard, van de provincie Gelderland, misschien wel van heel Nederland."

Duurzaam

Want de mooie voetbalvelden, kleedkamers, klaslokalen en kantine worden honderd procent duurzaam gebouwd. "Niet energie neutraal, maar zelfs energie leverend", zegt Van Honk.

Volgens de voorzitter van VV Zuilichem is daarnaast veel aandacht besteed aan verkeersveiligheid, 'ontmoeting en verbinding' en 'groen'. 

Politiek Zaltbommel reageerde enthousiast, al zijn er nog wel wat hobbels te nemen.

Fusie voetbalclubs

Ook wethouder Kees Zondag zei namens het college 'overwegend enthousiast' te zijn. "Wij moeten hier echt steun aan geven", zei hij donderdagavond. Volgens hem is het wel nodig dat de voetbalclubs VV Brakel en VV Zuilichem gaan fuseren.

Over die mogelijke fusie spreken de leden van de twee clubs zich volgende week uit. Voorzitter Van Honk van VV Zuilichem hoopt dat die fusie er komt: "Een krachtige vereniging is een voorwaarde om tot de mooie accommodatie te komen", zei hij. Hij roept dan ook alle leden op 'hun emotie thuis te laten' en 'te stemmen voor samengaan'. 

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden