• De vier kanonnen passen eigenlijk niet in het ontwerp van De Virieu, maar ze staan er wel al weer bijna vijftig jaar.
• De vier kanonnen passen eigenlijk niet in het ontwerp van De Virieu, maar ze staan er wel al weer bijna vijftig jaar. Foto: Janneke Boogaard

Afronding restauratie eerste bolwerk Zaltbommel in zicht

Algemeen 304 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Het Oranjebolwerk, in de buurt van de Heksenwal in de oude binnenstad van Zaltbommel, gaat de laatste fase in van de restauratie.

Met de aanplant van bomen, struiken en bodembedekkers is dit deel van het Stadspark als eerste weer ingericht in de Engelse Landschapsstijl zoals ontwerper François de Virieu het oorspronkelijk bedoeld heeft.

De drie niveaus van de beplanting zijn in de zomer van 2019 helemaal gereed. Het beplantingsplan is gemaakt in overleg met bureau Bosch-Slabbers en landschapsontwerper Carien van Boxtel.

De aannemer en de bolwerkers starten half oktober met het werk.

Kanonnen

Het kanon op het Oranjebolwerk schuift misschien een stukje op. In totaal staan er vier kanonnen op de Zaltbommelse Stadswallen.

Die kanonnen kwamen pas begin jaren zeventig naar Zaltbommel. In die tijd was er een grote renovatie van het Voornse kanaal (bij Hellevoetsluis).

De oude kanonlopen die daar waren ingegraven om als meerpalen te dienen, gingen van de hand. Veel vestingsteden, waaronder Zaltbommel, kochten een of meer van die kanonnen. Destijds zijn ze voor 200 gulden per stuk aangekocht.

"De kanonnen passen dus goed beschouwd niet in het park dat François de Virieu ooit heeft bedacht", zegt wethouder Gijs van Leeuwen. "Dat is ook wel te zien aan de bijzondere manier waarop ze in het park staan, soms met de loop naar binnen of zelfs op een boom gericht. Historisch gezien zouden ze het veld moeten ruimen. Maar de kanonnen staan er alweer bijna vijftig jaar en je zou ook kunnen zeggen dat ze inmiddels bij het park horen. Hoeveel bruidsparen zijn niet op de foto gezet voor het kanon nabij de muziektent? En voor hoeveel kinderen was het een mooie klautergelegenheid?"

De komende tijd buigt de gemeente zich over de vraag wat uiteindelijk te doen met de kanonnen op de Stadwallen.

Bomen langs wandelpaden

Op een aantal plaatsen op het Oranjebolwerk komen bomen langs de wandelpaden. Dit zorgt voor het herstel van de lanenstructuur.

Op kruisingen van paden komen struiken die ook in de winter groen blijven. Deze struiken ontnemen in eerste instantie het zicht van de wandelaar een beetje maar zorgen daarna voor een verrassingseffect.

Langs de randen van de open plekken komen de meer bloemrijke soorten.

Tot slot verlegt de gemeente een pad aan de ingang van het park zodat er één herkenbare ingang komt.

Bramen en brandnetels

Doordat er jarenlang bijna niets aan onderhoud in het park is gedaan, kon de natuur zijn gang gaan. Bramen en brandnetels konden zich massaal vermenigvuldigen.

De open plekken die afgelopen voorjaar gemaakt zijn door stevig snoei- en baggerwerk geven nu meer gevarieerde beplanting een kans.

Ontwerp De Virieu

Dit past naadloos in het ontwerp van De Virieu en is ook interessant voor de biodiversiteit (verschillende planten trekken verschillende dieren aan).

De gemeente wil ook het bomenbestand op de Stadswallen verjongen.

Muziektent

Deze winter start ook de restauratie van het Lage Singelbolwerk, het bolwerk rondom de oude muziektent.

• De beplanting van het Oranjebolwerk is op zijn vroegst in de zomer van 2019 helemaal af.
• Deze winter start ook de restauratie van het Lage Singelbolwerk, het bolwerk rondom de oude muziektent.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 13 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden