Afbeelding

'Houd de begraafplaats in Rossum levend'

Algemeen 349 keer gelezen

MAASDRIEL • De oude begraafplaats in Rossum mag niet verdwijnen, vinden inwoners en politici. Wethouder Erik van Hoften moest de nieuwe begraafplaatsenverordening woensdagavond intrekken.

Rossum heeft twee begraafplaatsen: de oude aan de Burgemeester Van Randwijckstraat en de nieuwe aan de H.C. de Jonghweg. Op de oude begraafplaats zijn ongeveer 140 graven met grafrechten voor onbepaalde tijd. Deze graven zijn veelal slecht onderhouden en er zijn nauwelijks rechthebbenden of nabestaanden te achterhalen.

De gemeente staat voor de keus: restaureren of ruimen. Het college stelt dat laatste voor, uit kostenoverwegingen. In de nieuwe verordening zou dan de eeuwige grafrust vervangen worden door een termijn van twintig jaar. Daarna kunnen de graven geruimd worden. Op nieuwere graven rust sowieso geen onbeperkte grafrust, en door geen nieuwe graven meer uit te geven kan het hek uiteindelijk definitief op slot.

Historisch besef
"Als Van Randwijck zou weten wat hier besproken werd, zou hij zich omdraaien in zijn graf", stelde Rossumer Meijler in een inspraakreactie. Hij verweet de gemeente gebrek aan historisch besef en respect. 

Bouwplan?
Hij vroeg zich dan ook af waarom de gemeente van de begraafplaats af wil. "Is er soms een plan om hier woningen te bouwen of een winkel te laten uitbreiden?" Naast de oude begraafplaats is een supermarkt gevestigd.

Groene oase
Meijler pleitte ervoor de oude graven met rust te laten. "De begraafplaats is een groene oase, belangrijk voor de natuur en voor mensen om tot rust te komen." Dat onderhoud geld kost, vindt hij geen argument. "Er wordt toch ook geld uitgegeven aan de bibliotheek en aan onderwijs?"

Waar nabestaanden niet aangesproken kunnen worden op onderhoud, zou de gemeenschap de handschoen moeten oppakken, gesteund door de gemeente, vindt Meijler. Het huidige voorstel noemde hij 'uitstervingsbeleid voor de doden'. "Dit heeft gevolgen voor de toekomst die niet terug te draaien zijn."

Omturnen in park
Ook stichting Terebinth was bij de vergadering aanwezig. Deze organisatie houdt zich bezig met 'funerair erfgoed'. Woordvoerder Korrie Korevaart had grotendeels dezelfde argumenten als Meijler. Volgens Korevaart zijn er in den lande voorbeelden van begraafplaatsen die met succes worden omgeturnd in parken, gedragen door inwoners. "Houd de begraafplaats levend, het kan een stimulerende plek voor het dorp worden en in de behoefte aan groen in het centrum van het dorp voorzien."

Volgens Korevaart is het overigens juridisch ook niet mogelijk om een graf voor onbepaalde tijd via een wijziging in de beheersverordening 'op te ruimen'. Het Maasdrielse college denkt daar anders over. 

Kritiek op wethouder
Alle partijen in de raad schaarden zich achter de insprekers. Toen wethouder Erik van Hoften ook nog eens niet duidelijk uitlegde wat nou het toekomstige plan is voor de begraafplaats en niet kon zeggen wat de kosten zouden zijn als deze open blijft, kwam hem dat op stevige kritiek te staan. Ook van coalitiepartner CDA.

Monument
Het college gaat het plan aanpassen. Als daarin komt te staan dat de oude begraafplaats in Rossum niet meer actief wordt gebruikt maar tot monument verklaard wordt, is de kou waarschijnlijk uit de lucht. Over de rest van de verordening was geen discussie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden