• Ad Muijlwijk , Arend Nijstad, Ilze Boereboom, Hanneke de Wit en Gerrit Schouten.
• Ad Muijlwijk , Arend Nijstad, Ilze Boereboom, Hanneke de Wit en Gerrit Schouten. Foto: Fotolux.nl

Subtiel toneel Saam over euthanasie

Algemeen 402 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Gerrit Verkuil zag het toneelstuk 'De Franse Geranium' en was onder de indruk.

'De Franse Geranium' is een uniek toneelstuk, dat afgelopen weekend viermaal door een zestal acteurs op een bijzondere locatie werd uitgevoerd. In dit zeer indrukwekkende stuk staat euthanasie centraal. Het is niet alleen geregisseerd maar ook geschreven door Arlien Coolen uit Zaltbommel. En op de planken gezet door de theatergroep Saam, bestaande uit een selectie Bommelerwaardse amateurtoneelspelers. 

Om de voorstellingen goed tot hun recht te laten komen, zocht Arlien een moderne accommodatie. Die werd gevonden bij Lensen aan de Schimminck in Zaltbommel. Lensen stelde de nodige ruimten voor de uitvoeringen spontaan ter beschikking, iets waar Saam dankbaar gebruik van maakte.

Uitbehandeld
'De Franse Geranium' gaat over een bijna zestigjarige vrouw, die is uitbehandeld en die op haar verjaardag een streep onder haar lijden wil laten zetten. Zij is omgeven door een begripvolle vriend (Arend Nijstad), een sympathieke vriendin (Hanneke de Wit) en twee buurmannen, halfbroers die steeds met elkaar overhoop liggen. De één (Ad Muilwijk) is op principiële gronden een felle tegenstander van vrijwillige levensbeëindiging. De ander (Gerrit Schouten) doet daar aanzienlijk luchtiger over.

Aangrijpend
Op het laatst komt de arts (Riek Muilwijk) tevoorschijn, die een einde aan het leven van de ongeneeslijke en veel pijn lijdende zieke maakt. De patiënte wordt op een zeer subtiele en aangrijpende manier op de planken gezet door Ilze Boereboom.

Lievelingsbloem
Denkend over de titel 'De Franse Geranium' wordt pas tegen het einde van het verhaal duidelijk waarom deze was gekozen. Het bleek namelijk de lievelingsbloem van de bewogen buurman te zijn, die hij zijn buurvrouw kort voor haar dood cadeau gaf.

Twee jaar voorbereiding
Om tot een uitvoering te komen, die de toeschouwers diep raakte, is de theatergroep samen met Arlien bijna twee jaar bezig geweest om tot een voor tegenstanders en voorstanders van euthanasie acceptabele uitvoering te komen. Geen wonder dan ook dat er na afloop nog lang over werd nagepraat.

De intieme voorstelling in het bedrijfspand van Lensen was al snel uitverkocht. Saam verwacht enkele uitnodigingen om de voorstelling nog een aantal keren te brengen. 

Gerrit Verkuil

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden