• Sil Stranders met het team van Grano69.
• Sil Stranders met het team van Grano69. Foto: aangeleverd

India maakt kennis met Bommelaar Bier

Algemeen 541 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De Zaltbommelse bierbrouwer Sil Stranders-Geluk slaat zijn vleugels uit naar India. Onder de naam Proost69 is daar nu het witbier van Bommelaar verkrijgbaar.

De verwachting is dat de bierconsumptie in India de komende vijf jaar vertienvoudigt. Een gat in de markt, concludeerde een stel ondernemende Indiërs. Zij richtten vorig jaar Grano69 Beverages op.

Beste bier
"Ze hadden gehoord dat het beste bier uit Nederland komt, en dat is momenteel ook zo. Dus zijn ze Nederlandse brouwers gaan benaderen, waaronder mij", vertelt Sil Stranders-Geluk. Hij introduceerde vijf jaar geleden Bommelaar Bier.

Flexibel
Dat Grano69 de onbekende Zaltbommelaar eruit pikte als master brewer kan Stranders wel verklaren: "Ik heb zelf geen ketels en ben dus niet afhankelijk van één locatie en daardoor heel flexibel."

België en Duitsland
Dus wordt er nu naar Bommels recept witbier gebrouwen in België en pils in Zuid-Duitsland, voor de Indiase markt. "Dat is gunstiger dan bier brouwen in India zelf, vanwege importheffingen op ingrediënten en omdat de kwaliteit hier beter is. Bovendien geldt nog altijd: 'wat je van ver haalt is lekker'."

Meer kruiden
Voor India stopte Stranders in zijn witbier meer kruiden en minder hop. In Nederland heet het nog altijd Bommelaar Wit, in India Proost69 white ale. Op termijn komen de zes varianten Bommelaar Bier daar mogelijk ook onder de eigen naam op de markt, want Grano69 is op zoek naar specials.

Delhi
In augustus reisde Stranders naar India om de contracten te tekenen en de verkooppunten te bezoeken. Dat zijn er 126 rond Delhi. "Dat is nog eens wat anders dan die tien klanten hier in Zaltbommel", glimlacht de brouwer. Uitdagingen zijn er ook; zo heerst er nog een taboe op alcohol en is er een heel woud aan regelgeving.

Kwaliteitsslag
Gelukkig hoeft Stranders zich alleen te richten op de receptuur. "Dat ik nu in grotere brouwerijen kom, betekent ook een kwaliteitsslag voor Bommelaar Bier. Ik kan in grotere batches werken, waardoor ik het brouwproces beter kan sturen. De apparatuur is ook veel moderner, vooral de bottellijn. Die is niet te vergelijken met mijn eigen kroonkurkapparaat in de achtertuin waarmee ik begon."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 8 uur geleden
Afbeelding
Eigen tulp van Keukenhof voor Fien & Teun: cadeau voor tiende verjaardag van duo Van Hoorne Entertainment Zakelijk 9 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden