Afbeelding
Foto: Lya Cattel

Toezicht op paardenmarkt Hedel in orde, vindt gemeente

Algemeen 385 keer gelezen

HEDEL • Er wordt streng gecontroleerd op dierenwelzijn tijdens de paardenmarkt in Hedel. Dat antwoordden wethouder Erik van Hoften en burgemeester Henny van Kooten donderdag op vragen van D66-raadslid Tom van Engelen.

Van Engelen zette zijn vraagtekens bij de handhaving van de regels tijdens de markt, die traditiegetrouw op de eerste maandag van november plaatsvindt. "Goede intenties zijn er al jaren, maar dat is niet genoeg. Als er stro en water beschikbaar is, maar de dieren kunnen er niet bij omdat ze te kort aangebonden zijn, hebben ze er niets aan", stelde de D66-er.

Eyes on Animals
Het raadslid maakte zich zorgen over signalen van actiegroep Eyes on Animals. Die organisatie is wel te spreken over de organiserende stichting, maar niet over de houding van de handelaren en ook niet over de handhaving. Volgens Eyes on Animals werd er vorig jaar niet ingegrepen bij gesignaleerde misstanden.

Wethouder Erik van Hoften weersprak dat. "Alle meldingen zijn opgepakt. Er is bijvoorbeeld een paard van de markt gehaald dat een wond aan het been had. Adviezen van de controleurs en de dierenartsen worden altijd opgevolgd."

Exportkeuring
Als nieuwtje kon Van Hoften nog melden dat de keuring van paarden die op de markt verkocht worden aan buitenlandse handelaren dit jaar in Hedel plaatsvindt. De afgelopen jaren moesten de dieren daarvoor naar Brakel. Die extra rit blijft hen nu dus bespaard.

Camera's
Burgemeester Henny van Kooten voegde daar nog aan toe dat 'topambtenaren' van het ministerie van economische zaken vorig jaar tot de conclusie kwamen dat de markt in Hedel goed geregeld is. "Het blijft echt niet bij intenties. Over beschikbaarheid van water en stro is geen enkele discussie. We houden dat ook via camera's op de gemeentewerf in de gaten."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden