• Penningmeester Henrie van Steenbergen en zijn vrouw op het bankje bij de ijsbaan.
• Penningmeester Henrie van Steenbergen en zijn vrouw op het bankje bij de ijsbaan. Foto: Lya Cattel

IJsclub Joviaal in Gameren viert 100-jarig jubileum

Algemeen 698 keer gelezen

GAMEREN • Het begon in 1918 met een buitendijks ijsbaantje. Tegenwoordig heeft Joviaal een mooie ijsbaan aan de Middelkampseweg. Zaterdag 25 augustus wordt het jubileum gevierd met een groot feest vanaf 13:00 uur.

Een enthousiast organisatiecomité bestaande uit Diana Jonkers, Andrea van Steenbergen, Jacqueline van Wijk en Henrieke van Wijk heeft een uitgebreid programma opgesteld.

Oudhollandse spelen

Leden én niet-leden kunnen deze middag meedoen aan onder andere een stormbaan, 'bierpulschuiven' met levensgrote bierpullen waar mensen zelf in plaats kunnen nemen en diverse Oudhollandse spellen.

Bezoekers kunnen de rodeostier uitproberen, lopen in grote plastic ballen op het water of meedoen aan het 'Levend tafelvoetbal'. Kinderen kunnen zich laten schminken, glittertattoos laten aanbrengen en een ritje maken op een paard.

Frikandelletje

Over de geschiedenis van de club is niet zo heel veel bekend, volgens penningmeester Henrie van Steenbergen. "Onze secretaris heeft nog wel oude documenten, zoals jaarverslagen en foto's", vertelt hij. Zelf heeft de in Gameren geboren en getogen penningmeester goede herinneringen aan Joviaal. "In mijn herinnering konden we bijna elke winter schaatsen. Dan werd er een klein hutje neergezet waar je chocomel en een frikandelletje kon kopen. Of er werd een oude SRV-wagen neergezet waar je iets kon drinken."

Kwelwater

De toenmalige ijsbaan had echter regelmatig last van kwelwater van de rivier, waardoor het eigenlijk niet verantwoord was om er te schaatsen.

Toen Henrie in 2005 bij het bestuur kwam, stonden de activiteiten op een heel laag pitje.

Middelkampseweg

Het duurde nog tot 2012 voordat er een echte nieuwe ijsbaan kwam. De vereniging kon een stuk grond huren aan de Middelkampseweg. En in de eerste winter kon er daadwerkelijk geschaatst worden.

"Het was niet echt een mooie winter, omdat het na een paar dagen vorst steeds begon te sneeuwen", vertelt hij. Maar het gevolg was wel dat het ledental groeide naar rond de zevenhonderd.

Gemeente

Inmiddels heeft de gemeente de grond gekocht en huurt Joviaal nu van de gemeente. Er is verlichting, er zijn bankjes waar de schaatsers hun schaatsen onder kunnen binden, er is een veegmachine. De spullen staan op dit moment in een grote container.

Als er ijs ligt, plaatst de club een tent waar bezoekers iets te drinken en eten kunnen kopen. "We hopen ooit een clubgebouwtje neer te kunnen zetten", vertelt Henrie. "Nu moeten we altijd de spullen huren en mogen gelukkig veel lenen. We zouden graag een eigen plek willen met onder andere toiletten. En er moet eigenlijk ook een veegmachine bijkomen."

Ondernemers

De leden van IJsclub Joviaal betalen een klein bedrag aan contributie, 12,50 euro per gezin per jaar. Voor de rest is de club afhankelijk van sponsors. "We worden heel erg geholpen door de ondernemers in het dorp", vertelt penningmeester Henrie. Andrea vult aan: "De ijsbaan leeft echt in het dorp en is van iedereen. Iedereen voelt zich hier thuis. Ook mensen van buiten Gameren komen hier graag schaatsen."

In de Slag van 150

Hoogtepunt van het feest op zaterdag 25 augustus is waarschijnlijk de binnenkomst van 'In de Slag van 150'. Elk jaar rijdt een groep van deze stichting een internationale meerdaagse tocht om geld in te zamelen voor een goed doel. Dit jaar starten ze in Calais en rijden ze zo'n 350 kilometer. De tocht is vernoemd naar de in 2013 bij een auto ongeval omgekomen Gijs van Wijnen. Hij droeg altijd nummer 150 en was de voorman van een groepje fanatiekelingen, die hem volgden in zijn slag, de slag van 150. De stichting heeft dit jaar geen goed doel kunnen vinden. Met de aankomst bij IJsclub Joviaal hopen ze meer naamsbekendheid te krijgen, zodat er misschien een nieuw doel wordt aangemeld.

Anton Kuijntjes

De skeelers worden rond 16:00 uur in Gameren verwacht. Presentator Anton Kuijntjes zal live verslag doen van de laatste kilometers van de sportievelingen.

Rond 17:00 uur start de grote verloting, waarbij mooie prijzen te winnen zijn.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden