• Wim Heinsbroek (90) zet zich in voor de Bezoek- en Oppasservice.
• Wim Heinsbroek (90) zet zich in voor de Bezoek- en Oppasservice. Foto: Lya Cattel

Wim Heinsbroek (90) oudste vrijwilliger van Welzijn Bommelerwaard

Algemeen 577 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Wim Heinsbroek uit Zaltbommel vierde donderdag zijn negentigste verjaardag. Gezien zijn leeftijd zou je verwachten dat hij wel wat extra zorg kan gebruiken. Maar niets is minder waar. Deze gezonde negentiger zorgt zélf.

Rond 2002 kwam hij in contact met vrijwilligers die hem ondersteunden bij de zorg voor zijn vrouw Jet. "Jet is overleden toen ze nog maar 71 jaar oud was", vertelt hij. Vier jaar daarvoor was de diagnose alzheimer gesteld en dat was het begin van een zware periode voor het echtpaar. Wim nam het grootste deel van de zorg op zich. "Toen ze zwaar dement werd, kwam er twee keer in de week een halve dag een vrijwilliger om haar gezelschap te houden, zodat ik even de deur uit kon", vertelt hij. "Ook een schoondochter van ons kwam een halve dag per week. Ik heb toen aan den lijve ondervonden hoe fijn het is als iemand de zorg af en toe van je overneemt. Dat is voor mij later de motivatie geworden om me als vrijwilliger aan te melden."

Pensioen

Wim is geen echte Bommelaar, maar woont 'pas' sinds zijn pensioen in Zaltbommel. Na een mooie carrière, onder andere als landbouwvoorlichter bij het ministerie, verhuisde het echtpaar vanuit Apeldoorn naar de stad aan de Waal. "We huurden een mooi appartement in de Poort", vertelt hij. "Toen we er een half jaar woonden, in 1995, kwam de evacuatie." De keus voor deze regio was snel gemaakt, omdat een zoon van het paar in Zuilichem een eigen bedrijf had en er nog familie in Tilburg woont. Een stuk dichterbij dan bij Apeldoorn.

Genieten

Toen Jet twee jaar was overleden, wilde Wim zich weer nuttig maken voor anderen. "En graag nog van het leven genieten", zegt hij met pretoogjes. Hij meldde zich aan als vrijwilliger en ging plannen maken voor een verhuizing. Vijf jaar geleden kon hij een appartement krijgen in de Portage, waar hij ontzettend blij mee is. Zijn balkon staat vol met bloeiende planten, ook in de woonkamer is er veel groen. "Ik heb groene vingers", beaamt hij. "Plantjes zijn mijn lust en mijn leven. Vanavond ga ik nog even naar mijn moestuin. Ik moet nodig weer courgettes plukken, ze groeien hard op dit moment." Als vrijwilliger bezocht Wim jarenlang bezocht oudere vrouw in Rossum, zodat haar dochter zich een middag in de week geen zorgen hoefde te maken.

Respijtzorg

'Respijtzorg' noemen ze deze vorm van vrijwilligerswerk. Ook wel: Bezoek en OppasService (BOS). "Sommige mensen hebben een hekel aan het woord 'oppas'", zegt Trudy Dielissen, coördinator van de BOS. "Ze noemen het liever een 'maatje'." Trudy coördineert de bezoeken, die de zes vrijwilligers afleggen. "Soms gaat een bezoeker meerdere keren per week bij verschillende mensen op bezoek, vaak houdt de vrijwilliger het bij een persoon, een halve dag per week. Het gaat dan om een kopje koffie drinken, een praatje maken, soms lekker even naar buiten om te wandelen."

Vrijwilligers gezocht

Op dit moment zijn er echt te weinig vrijwilligers, want de hulpvraag is vele malen groter. "Vorig jaar kregen we bij Stichting Welzijn Bommelerwaard rond de 250 hulpvragen, waarvan een deel gericht op respijtzorg", vertellen directeur Eugenie Kaspori en mantelzorgconsulent Barbara van der Meer. "Vrijwilligers kunnen veel betekenen voor mantelzorgers. Soms is de hulp langdurig, soms maar een paar maanden. Als de gezondheid van bijvoorbeeld een dementerende te hard achteruit gaat, dan kan het beter zijn om dagbesteding te regelen of een verzorgingshuis. Maar zolang iemand nog thuis woont, is het heel fijn als de mantelzorger af en toe ontlast wordt." Niet alle partners van dementerenden willen de zorg 'zomaar' uit handen geven, ervaart coördinator Trudy. "Soms moet ik echt een paar keer met iemand bellen of er bij langsgaan om ze over te halen."

Smartphone

Wim heeft zijn vrijwilligerswerk inmiddels op een iets lager pitje gezet. In de winter gaat hij één keer per week bij iemand dammen. Hij ziet zijn vier kinderen regelmatig of spreekt ze via de WhatsApp en Facebook. Want hij mag dan negentig jaar oud zijn; hij is nog honderd procent bij de tijd met zijn smartphone, tablet en computer. Zijn verjaardag is dan ook groots gevierd met een feest waar maar liefst driehonderd gasten aanwezig waren. "En 'Krak oe Noot' trad op", vertelt hij stralend. Twee dagen voor zijn verjaardag werd hij door Trudy, Barbara en Eugenie van Welzijn Bommelerwaard verrast met een pakket vol lekkers van de Landgoedwinkel in Rossum. "Het komt niet vaak voor dat een 90-jarige nog actief is als vrijwilliger", zegt Eugenie. "Dat wilden we niet zomaar voorbij laten gaan."

OPROEP

Stichting Welzijn Bommelerwaard zoekt extra vrijwilligers, die zich willen inzetten voor de Bezoek- en OppasService om mantelzorgers even vrij af te geven. Vrijwilligers gaan een aantal uren per week op een vast tijdstip naar iemand toe, zodat de mantelzorger op dat moment 'vrij' kan zijn. Meer informatie is verkrijgbaar via: 0418-634231 (in de ochtenduren) of mantelzorg@welzijnbommelerwaard.nl

Britta Alink

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden