Afbeelding
Foto: ©123RF.COM

PvdA/GroenLinks krijgt geen informatie over hulpverlening aan Kerkdriels gezin

Algemeen 335 keer gelezen

MAASDRIEL • PvdA/GroenLinks wil weten of er zaken zijn misgegaan in de hulpverlening aan een gezin waarin een man lange tijd zijn twee stiefdochters seksueel misbruikte. Het college geeft alleen algemene antwoorden vanwege de privacy van de betrokkenen.

Het college gaf deze reactie al eerder, maar PvdA/GroenLinks drong nogmaals aan op specifiekere beantwoording. Dat kan volgens de partij grotendeels zonder informatie vrij te geven over het gezin. En waar het toch om privé-informatie geeft, kan het college die vertrouwelijk aan de gemeenteraad verstrekken.

Fouten
PvdA/GroenLinks wil weten welke gemeenten en instanties betrokken zijn geweest bij het gezin en welke evaluatie-conclusies door de betrokken instanties getrokken zijn. "We stellen deze vragen vanuit de controlerende rol van de gemeenteraad", stelt Kees van Drunen (PvdA/GroenLinks). "Als er in de uitvoering van zorg in opdracht van de gemeente personen of instanties fouten maken, wordt dit dan gesignaleerd en worden die dan op de juiste wijze professioneel aangesproken?" 

Ook vanuit de politiek-bestuurlijke verantwoordelijkheid van de overheid voor systeem en organisatie van de zorg vindt Van Drunen het van belang dat de vragen beantwoord worden.

Onderzoek
Burgemeester en wethouders geven echter in een nieuwe brief aan dat de vragen alleen beantwoord kunnen worden na onderzoek. De gemeente mag dat niet doen, ook weer vanwege privacybelangen.

Gestraft en verhuisd
"De huidige situatie is dat de dader van seksueel geweld is opgepakt en gestraft en dat het gezin is verhuisd. Zodra een zaak bij het Openbaar Ministerie belandt, is de gemeente geen partij meer. Omdat het gezin is verhuisd, is hiermee de zaak voor de gemeente afgedaan."

Inspectie
Wel gaat het college een melding doen bij de Inspectie Jeugdzorg. "Dat is de bevoegde instantie om onderzoek te doen. Wij hopen met u dat dat gaat gebeuren", schrijft het college.

Zorgen
In hun eerste brief legde het college uit wat de gebruikelijke gang van zaken is. Inwoners kunnen melding maken bij de politie of Veilig Thuis (onderdeel van de GGD) als ze zich zorgen maken over een gezin.

Onder toezicht
Bij ernstige verdenkingen start Veilig Thuis direct een onderzoek en kunnen kinderen onder toezicht gesteld worden van een voogd. In het geval waar PvdA/GroenLinks op doelt is dat ook gebeurd en werd de William Schrikker Groep ingeschakeld, die gespecialiseerd is in zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Ook het gebiedsteam van de gemeente krijgt soms signalen over onveilige situaties via scholen, ouders of anderen. Ook dan volgt een onderzoek en kan een voogd worden ingezet.  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 7 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
25-jarige vrouw wordt geschept door auto in Oud-Alblas 112 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden