• Roel Schroot, met zaklamp, bij één van de kazematten die voor vleermuizen geschikt zijn gemaakt.
• Roel Schroot, met zaklamp, bij één van de kazematten die voor vleermuizen geschikt zijn gemaakt. Foto: Janneke Boogaard

Liniewacht zoekt wilgenknotters en vleermuizenspotters

Algemeen 177 keer gelezen

REGIO • Vleermuizen spotten of leren omgaan met een kettingzaag: het kan bij de Liniewacht. "Je komt op plaatsen waar nooit iemand komt."

"We proberen de vleermuizen vanuit de forten ook naar de kazematten te lokken. Maar ja; een bordje ophangen helpt niet", grinnikt Roel Schroot, voorzitter van de Stichting Liniewacht, terwijl hij een grote sleutel in het sleutelgat steekt van één van de bunkers langs de Meerdijk bij Fort Asperen.

Gleuven en gaten
Geen bordje dus, maar wel stalen deuren. Die houden ongewenste bezoekers buiten: roofvogels, die vleermuizen eten, maar ook hangjongeren die troep maken. De vleermuizen hebben geen deur nodig, zij hebben genoeg aan smalle gleuven om binnen te komen. Soms helpt de Liniewacht nog een extra handje door gaten te boren in de muren van de kazematten.

Grootoorvleermuizen
"Verder zorgen we dat het hier in het najaar vochtig is door regentonnen neer te zetten waar water uit druppelt. Zo maken we het aantrekkelijk voor de vleermuizen om hier te overwinteren. Dat lukt steeds beter, bij de afgelopen telling hebben we drie grootoorvleermuizen gespot. Die waren er de drie jaar ervoor niet, dus dat is positief", vertelt Schroot enthousiast.

In Nederland komen negentien soorten vleermuizen voor, waarvan er acht ook in het werkgebied van de Liniewacht gesignaleerd zijn. Dat gebied loopt van Fort Everdingen tot Slot Loevestein.

Op eigen kracht
De Liniewacht bestaat nu zo'n vijf jaar. "Met behulp van subsidies hebben we een goede start gemaakt. Nu is de uitdaging om het zoveel mogelijk op eigen kracht te gaan doen. Ik hoop dat bijvoorbeeld serviceclubs een sponsoractie voor ons willen houden."

Superkans
De apparatuur om de vleermuizen te monitoren is prijzig. "Dit vrijwilligerswerk is wel een superkans; vrijwilligers kunnen bijvoorbeeld gratis cursussen volgen. Eén zaterdagochtend per maand gaan we op pad. Vleermuizenkasten ophangen, wilgen knotten. Voor dat knotten zou ik graag een aparte werkgroep oprichten. De vrijwilligers mogen de dikkere stammen mee naar huis nemen voor in de kachel. In elk geval zijn we altijd lekker buiten. En we komen op plekken die verder altijd afgesloten zijn voor bezoekers."

In de batterij bij Brakel en Poederoijen bijvoorbeeld, en in verborgen plekjes van Slot Loevestein.

Aardedonker
In het binnenste van de Asperse bunker is het donker. Aardedonker. Met zijn zaklamp brengt Schroot daar even verandering in. Pissebedden en spinnenwebben lichten op. Geen vleermuis te zien, die hebben het in deze tijd van het jaar druk in hun kraamkolonies.

Insectenvanger
In de schemering kun je ze zien jagen. Eng? "Echt niet. Wist je dat een vleermuis drieduizend muggen per nacht moet vangen om in leven te blijven? Hartstikke fijn om zo'n insectenvanger in je tuin te hebben. Alleen: mocht je er één op de grond zien liggen, dan moet je die niet aanraken, want sommige vleermuizen dragen rabiës mee. Vliegt er per ongeluk één naar binnen, zet dan gewoon het raam open en hij verdwijnt weer naar buiten."

Meer informatie: liniewacht.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden