• De gemeente Zaltbommel maait de eerste meter berm, maar dan alleen langs de wegen waarvoor de gemeente verantwoordelijk is.
• De gemeente Zaltbommel maait de eerste meter berm, maar dan alleen langs de wegen waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. Foto: Janneke Boogaard

Goed bermbeheer is nog niet zo eenvoudig

Algemeen 628 keer gelezen

REGIO • Er wordt volop geëxperimenteerd met het maaien van de bermen om bloemen en bijen zoveel mogelijk kansen te geven. Over de beste aanpak zijn de meningen nog verdeeld.

De gemeente Zaltbommel maaide onlangs alleen een strook van een meter langs de gemeentelijke wegen, plus plekken waar hoge planten het verkeer kunnen hinderen. Maar langs de N322 is alles gekortwiekt. ZVV heeft gevraagd of het Zaltbommelse college daarover wil overleggen met de wegbeheerder: de provincie.

Kale dijken
Dan zijn er nog de dijktaluds, die vallen onder het waterschap. Menigeen schrok vorige week, toen de weelderig bloeiende bermen tussen Zaltbommel en Gameren plotseling kaal waren.

Verkeerde planten
Maar dat is bewust gedaan, legt Lotte Katee van Waterschap Rivierenland uit. "Dit stuk dijk maakt deel uit van een proef. We hebben gemaaid om juist een bloemrijke dijk te creëren. De planten die nu bloeien zijn eigenlijk de verkeerde: grassen, distels, brandnetels, fluitenkruid. Hierdoor is er geen ruimte voor de zomerbloeiers zoals wilde marjolein en aardaker. Juist door vroeg te maaien, kunnen die wel groeien."

Natuurwacht
Ton van Balken van Natuurwacht Bommelerwaard heeft zijn vraagtekens bij de aanpak van het waterschap. "Op plekken waar veel ongewenste kruiden staan zoals distels en brandnetels is het goed vroeg te maaien, zodat het zaad zich niet kan ontwikkelen. Maar waar al een grote diversiteit is, zoals langs de dijk bij de Kloosterwiel, werkt het averechts. Dan kunnen immers de bijzondere planten zoals knautia, beemdkroon, marjolein geen zaad vormen. De beste oplossing is natuurlijk maatwerk. Voor de bijen en vlinders moet je sowieso niet gaan maaien als er veel bloemen in bloei staan." De natuurwacht wil in gesprek met het waterschap over het maaibeleid.

Maaisel afvoeren
Maasdriel besloot afgelopen week op verschillende momenten te gaan maaien om te zien wat het beste is. Het maaisel wordt afgevoerd, waardoor de grond verschraalt. Daarvan wordt een positief effect op de soortenrijkdom verwacht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden