Jong en oud lezen Het Zonnelied door
Jong en oud lezen Het Zonnelied door Foto: Wim van den Bogaard

De Schakel zingt over Het Zonnelied

Algemeen 245 keer gelezen

AMMERZODEN • De hele maand mei is er in zorgcentrum Het Zonnelied in Ammerzoden aandacht voor het oude Zonnelied, lang geleden geschreven door Franciscus van Assisi. Afgelopen week kwamen kinderen van De Schakel op bezoek met een lied en tekeningen.

Het Zonnelied is een lofzang op de schepping, waarin de zon, de wind, de aarde, water en vuur, en zelfs de dood als broer en zus worden gezien. Deze beelden hebben veel dichters en schilders geïnspireerd, de eeuwen door. Ook nu weer is er een schrijverscollectief dat rondom schilderijen van Jeltje Hoogenkamp tientallen gedichten heeft geschreven.

Die schilderijen zijn samengevoegd tot een expositie, die heel Nederland rondreist. Heel toepasselijk heet deze expositie ‘Zusterlief – Broederlief’. Deze maand hangt de verbeelding van Het Zonnelied in Het Zonnelied zelf.

Feestelijke opening
De tentoonstelling werd afgelopen week geopend met een feestelijke bijeenkomst. Kinderen van De Schakel zongen aanstekelijk over de natuur, en hadden met tekeningen een eigen tentoonstelling over het lied gemaakt.

Koren Sint Willibrorduskerk
De koren van de Sint Willibrorduskerk zongen er drie versies van. En deskundige bij uitstek, de nieuwe Bommelerwaardse pastoor Franciscaan Roland Putman, vertelde waar Het Zonnelied over ging. Hij liet zien dat Franciscus in een zelfde tijd leefde als wij, waarin tegenstellingen uitvergroot werden tot haat en nijd. Maar in zijn lied laat hij merken dat tegenstellingen niet het laatste woord hebben. 

Oud en jong
Oud en jong zongen samen onder leiding van dirigent Bart van der Wiel, en demonstreerden zo het gelijk van Franciscus, dat we meer één zijn dan we vaak denken. Wie zich wil laten inspireren door deze gedachtes kan elke dag in mei de tentoonstelling in Het Zonnelied, Ammerzoden bezoeken. Daar is ook de bundel met schilderijen en gedichten te koop.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden