• De vier wethouders van Maasdriel, v.l.n.r. Peter de Vries (CDA), Erik van Hoften (SSM), Anita Sørensen (CDA) en Jan-Hein de Vreede (SSM).
• De vier wethouders van Maasdriel, v.l.n.r. Peter de Vries (CDA), Erik van Hoften (SSM), Anita Sørensen (CDA) en Jan-Hein de Vreede (SSM). Foto: Janneke Boogaard

Bestuursakkoord Maasdriel niet in beton gegoten

Algemeen 598 keer gelezen

MAASDRIEL • De gemeenteraad van Maasdriel heeft woensdag unaniem de vier voorgedragen wethouders benoemd. De onderwerpen waarmee zij de komende vier jaar aan de slag gaan, staan in het bestuursakkoord, maar de praktische uitwerking daarvan moet nog gestalte krijgen.

De oppositiepartijen VVD, PvdA-GroenLinks en D66 vonden het bestuursakkoord weinig concreet. Tom van Engelen (D66) verwoordde dat het scherpst: hij noemde het document 'bijzonder vaag en vrijblijvend'. "Er zijn precies zeven weken voorbij gegaan sinds de verkiezingen. Die tijd hadden we ons kunnen besparen: CDA en SSM hadden meteen de volgende dag samen aan de gang kunnen gaan, want over de inhoud hebben ze het nog niet gehad."

Inbreng van alle partijen
De partijen herkenden overigens wel hun eigen inbreng in het stuk. Daar hadden de coalitiepartijen deze keer vooraf om gevraagd, in plaats van alleen een reactie achteraf.

Openbare debatten
Bart de Leeuw (formateur en fractievoorzitter van SSM) legde naar aanleiding van de kritiek nog maar eens uit dat het juist de bedoeling is dat de invulling van de 'details' tot stand komt tijdens openbare debatten in de raadszaal. "Het is geen coalitieakkoord, maar een raadsakkoord. Het is niet in beton gegoten."

Vier wethouders
D66 en PvdA-GroenLinks wilden weten waarom er voor een vierde wethouder is gekozen; die kost immers de gemeenschap extra geld. De Leeuw gaf aan dat een extra wethouder geen overbodige luxe is vanwege de grote onderwerpen die op het bordje van de gemeente liggen, waaronder de zorg en de nieuwe omgevingswet. "Ook door de vele samenwerkingsverbanden waar wethouders vertegenwoordigd moeten zijn en de wens dat ze veel onder de inwoners komen, is het met minder eigenlijk niet te doen - hoewel er de afgelopen periode zeker goed werk is verricht."

De Leeuw memoreerde ook nog even dat na de verkiezingen van 2010 vijf wethouders aantraden. Dat college brokkelde al snel af, waarna drie wethouders 'op de winkel pasten'. "In 2014 wilden we eigenlijk al naar vier, maar dat vonden we niet verantwoord gezien de grote bezuinigingen waar de gemeente voor stond. Nu is er meer financiële ruimte."

3,8 fte
Erik van Hoften (SSM) en Anita Sørensen (CDA) krijgen een wethoudersbaan van negentig procent, Jan-Hein de Vreede (SSM) en Peter de Vries een fulltime aanstelling; samen 3,8 fte.

Raadsleden
Kees van Baar (SSM), Rudi van Hooft (SSM) en Marinus Robbemondt (CDA) werden beëdigd als raadslid.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 3 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
25-jarige vrouw wordt geschept door auto in Oud-Alblas 112 17 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden