• Kunst is ontroerend goed.
• Kunst is ontroerend goed. Foto: Jeroen Stijlaart

'Ik ben de aankoopprijzen vergeten'

Algemeen Projectruimte PUBLIEK 1.113 keer gelezen

BOMMELERWAARD • In de indrukwekkende hal van het Haagse Gemeente Museum staat de spreuk: "Eer het God'lijk licht in d'Openbaringen van de Kunst."

Voor velen heeft kunst de rol van de godsdienst overgenomen. Musea worden niet toevallig kunsttempels genoemd. Met de bijbehorende eerbied die dat met zich meebrengt. 'Niet aanraken a.u.b.' staat er ook nog meestal bij de getoonde werken.

Dat past in het beeld dat kunst iets onbereikbaars is en alleen weggelegd voor de elite. Ook galeries dragen vaak bij aan dat imago: je voelt je gemonsterd van top tot teen en weinig welkom, prijzen zijn met mysterie omgeven. Terwijl kunst niks te maken heeft met poen of poeha, maar alleen met jouw eigen en unieke binnenkant.

Er is kunst te koop vanaf een paar tientjes. Er bestaat een regeling voor kunst op afbetaling. Jaarlijks wordt in Amsterdam een beurs gehouden met kunstwerken tegen betaalbare prijzen.

Aangeraakt

Kunst is in de ziel (aan)geraakt worden door schoonheid, eenvoud of onbegrijpelijkheid, of door materiaal, kleur en/of perspectief. De tweede aanraking is het besef dat je dát kunstwerk ook zou kunnen bezitten. Een kunstwerk dat bij je past en een spiegel van je persoonlijkheid is. Een werk dat altijd bij je is, gewoon thuis. En je mag het nog aanraken met je handen ook.

'Omdat ik het mooi vind'

Die ervaring had Jacqueline Citroen toen ze heel wat jaren terug tijdens een expositie de Maartenskerk binnen stapte. Ze werd meteen getroffen door een ranke sculptuur van keramiek. Ze maakte een ronde langs de andere kunstenaars, maar "voordat ik de kerk uit was, wist ik al dat ik die sculptuur wilde hebben, het was liefde op het eerste gezicht". Het was haar eerste kunstaankoop. Er zouden nog meer werken volgen. Toch is Citroen geen verzamelaar: "Kunst is voor mij geen belegging. Ik koop kunst omdat ik het mooi vind. Het is een investering in mijzelf. Ik ben de aankoopprijzen ook vergeten. Vaak zijn de kunstwerken een weerspiegeling van een fase uit mijn leven."

Ze wijst op een ets van een zittende vrouw 'in zak en as'. Ze kocht het na het overlijden vlak achter elkaar van haar vriend en haar moeder. "Ik ben niet meer die vrouw op de ets, hoor," zegt Citroen geruststellend, "toch mag ze daar blijven hangen."

Thuis

'Zicht op Engelen' was het eerste kunstwerk dat bij Pascal van Tiel in huis kwam, via de Kunstuitleen. Zijn vrouw komt uit Engelen, vandaar. Later heeft hij het voor een luttel bedrag aangekocht. Intussen prijkt het aan de muur bij hun zoon thuis.

Toch beschouwt Van Tiel een ander werk als zijn eerste echte kunstaankoop, een abstracte voorstelling van een rivierlandschap met knotwilgen. In eerste instantie was hij vooral getroffen door de dieprode kleur en het royale formaat. "Dit is het landschap aan de Waal waar ik ben opgegroeid," zegt Van Tiel enthousiast. Hij heeft voor zijn werk de hele globe over gereisd. "Toch vind ik dit het mooiste landschap ter wereld. Ik ben er altijd gelukkig geweest. Hier ben ik thuis."

Rechtstreeks bij de kunstenaar

Van Tiel komt wel eens in galeries, maar leuker vindt hij het om een werk rechtstreeks te kopen bij de kunstenaar. "Het contact is direct, je hoort het verhaal erachter." Dat kan tegenwoordig nog gemakkelijker via internet, waar al twintig procent van de kunst wereldwijd verhandeld wordt. Wie weet doet Van Tiel zijn volgende aankoop wel digitaal in China: 'Zicht op de Yangtze'.

Philippe van Heusden

OPROEP

Projectruimte PUBLIEK is op zoek naar een vrijwilliger die samen met PP naar mogelijkheden zoekt om een communicatie op te starten via het internet. Denk bijvoorbeeld aan een website, een blog of iets anders. Ben je handig in ICT, heb je tijd beschikbaar en heb je affiniteit met kunst, meld je dan bij: Jeroen Stijlaart via e-mail
projectruimtepubliek@gmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden