• Bart de Leeuw (SSM) en Bianca Laheij (CDA) tijdens de uitslagenavond.
• Bart de Leeuw (SSM) en Bianca Laheij (CDA) tijdens de uitslagenavond. Foto: Janneke Boogaard

SSM: 'Coalitie Maasdriel zeker geen gelopen race'

Algemeen Gemeenteraadsverkiezingen Bommelerwaard 1.308 keer gelezen

MAASDRIEL • Samen Sterk Maasdriel, grote winnaar van de verkiezingen in Maasdriel, gaat de coalitie met het CDA niet klakkeloos verlengen. "We gaan met alle partijen in gesprek en bepalen daarna onze strategie", zegt lijsttrekker en fractievoorzitter Bart de Leeuw.

Groot was de euforie afgelopen woensdag toen bleek dat Samen Sterk Maasdriel de grootste partij was geworden van gemeente Maasdriel. Decennia lang was die rol voorbehouden aan het CDA. SSM is nu aan zet in de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie.

Voorbarig
De Leeuw: "We zijn natuurlijk ontzettend blij met deze uitslag. En we gaan de onderhandelingen met vertrouwen tegemoet. Ik las al op diverse plaatsen in de media dat het een makkie wordt en volop gezinspeeld dat een verlenging met de collega's van het CDA al in kannen en kruiken zou zijn, maar dat lijkt me toch wat voorbarig."

Winnaars en verliezers
Hij vervolgt: "Er zijn meerdere winnaars geweest deze verkiezingen. En als coalitie - als je daar al naar wilt kijken - hebben we toch ook twee zetels verloren. Klakkeloos verlengen zou misplaatst zijn. We gaan, zoals dat hoort volgens ons, met alle partijen in gesprek. En daarna bepalen we onze strategie wel. En dat zullen de andere partijen ongetwijfeld ook doen."

De samenwerking met het CDA heeft SSM de afgelopen vier jaar als 'fantastisch' ervaren. "Dat verlenging voor de hand ligt, begrijp ik dan ook wel, maar ik wil benadrukken dat het niet de manier is waarop wij dit akkoord 'even in elkaar' gaan sleutelen", aldus De Leeuw.

Combinaties
Om tot een meerderheid te komen in de Maasdrielse gemeenteraad zijn tien zetels nodig. Zelf levert Samen Sterk Maasdriel er zeven. Het CDA verloor weliswaar dertig procent van haar zetels, maar heeft er nog altijd zes. VVD met de teruggekeerde Ko Hooijmans haalde er drie. En de nieuw gevormde combinatie van PvdA en GroenLinks (2) en nieuwkomer D'66 (1) verdeelden de overige zetels. Volop mogelijkheden dus.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden