• Burgemeester Peter Rehwinkel sprak de aanwezigen dinsdagavond even toe.
• Burgemeester Peter Rehwinkel sprak de aanwezigen dinsdagavond even toe. Foto: Britta Alink

Gratis verkiezingsfrites op de Markt in Zaltbommel

Algemeen Gemeenteraadsverkiezingen Bommelerwaard 1.181 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Wie dinsdagavond nog even een kijkje gaat nemen bij het verkiezingsfestival op De Markt in Zaltbommel, kan vanaf 21:45 uur een gratis frietje halen.

Met een jongerenfestival in het Oude Stadhuis en later een feestje in het Stadscafé (op vertoon van je stempas, krijg je drie munten voor een gratis drankje) probeert de gemeente jongeren te interesseren voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart. Ook ouderen zijn welkom.

De kandidaten voor de verkiezingen verzamelden zich dinsdagavond in de raadszaal, met gratis koffie, thee en fris en met heel veel promotiemateriaal.

Mobiliseren

Veel jongeren lieten zich niet zien. "We hebben jongerenverenigingen benaderd, veel geflyerd en partijen gevraagd hun achterban te mobiliseren", zegt Jan Bleumer van de griffie van Zaltbommel. "Deze groep is niet makkelijk te bereiken, je hoopt dat ze geïnteresseerd zijn."

Instagram

Wel geïnteresseerd waren broer Jelle (18) en zus Maaike (20). Zij wonen in de binnenstad van Zaltbommel. "Ik zag op Instagram, of misschien was het facebook, dat het vanavond was", vertelt Maaike. Haar broer had op het station een flyer in zijn handen gekregen. "Ik heb de stemwijzer gedaan", vertelt Maaike. "Maar ik vind het toch leuker om politici face to face te laten vertellen wat hun standpunten zijn."

Jelle mag dit jaar voor het eerst stemmen. In gesprek met burgemeester Peter Rehwinkel vertelt hij dat hij vooral zoekt naar een partij met goede ideeën voor jongeren. "Ik heb ook de stemwijzer gedaan", zegt hij. "Daar kwam een heel andere partij uit, dan ik van tevoren gedacht had. Zij hebben blijkbaar toch ideeën waar ik het mee eens ben."

Parkeren

Voor allebei is de parkeerproblematiek in de binnenstad een belangrijk onderwerp. "Onze moeder heeft hier een winkel", vertelt Maaike. "Klanten vinden het soms moeilijk een parkeerplaats te vinden in de binnenstad. Sinds kort mag je hier op vrijdagavond gratis parkeren. Dat lijkt heel leuk, maar wij hebben nu al gemerkt dat vooral bewoners van de binnenstad en eigenaren van winkels hun auto hier dan parkeren. Dat heeft dus een averechts effect."

Andere onderwerpen die deze twee jonge kiezers belangrijk vinden zijn het fietsparkeerprobleem op het station ("En dan vooral dat er zoveel fietsen gestolen worden")  en het feit dat ze wel graag een wat bruisender binnenstad zouden willen zien.

Feest in 't Stadscafé

Om 22:00 uur begint het feest in 't Stadscafé. Van 00:00 tot 01:00 uur kan iedere inwoner van Zaltbommel zijn of haar stem uitbrengen in de mobiele stembus, de knalrode dubbeldekker op de Markt.

Britta Alink

• Butler Alfons leidde de avond in goede banen.
• De partijen hadden hun promotiemateriaal klaar liggen voor de jongeren.
• De partijen hadden hun promotiemateriaal klaar liggen voor de jongeren.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden