• Lienke Roos filmde onder andere bij het jaarlijkse voetbaltoernooi van de buurtouders.
• Lienke Roos filmde onder andere bij het jaarlijkse voetbaltoernooi van de buurtouders. Foto: beeld uit de film

Applaus voor documentaire van Lienke Roos

Algemeen 426 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Vanwege de enorme opkomst bij de première van 'Tweespraak', een documentaire over de Marokkaanse gemeenschap in Zaltbommel, begon de film iets later. Er moesten namelijk wat stoelen bij gehaald worden, zodat alle belangstellenden konden zitten in de aula van het Cambium College De Waard.

Opkomst

"Ontzettend mooi dit te zien, wat een opkomst!", sprak buurtouder Amar Zahou van Marokkaanse vereniging Al Amal. In de zaal veel Marokkanen, maar nog veel meer andere Nederlanders. Veel (kandidaat)raadsleden hadden belangstelling voor de film, mensen uit verenigingsleven en maatschappelijke organisatie en vooral veel inwoners van de Vergt, de wijk waar de film zich grotendeels afspeelt.

Philipsschool

In mei 2006 barricadeerden boze inwoners van De Vergt het huis van de toenmalige burgemeester Albert van den Bosch. De bewoners waren de overlast door Marokkaanse jongeren meer dan zat en eisten een oplossing. Drie jaar later escaleerde de boel. Agenten werden bedreigd in de Philipsschool, waar het Marokkaanse buurthuis gevestigd was. De burgemeester besloot het pand te sluiten en later zelfs te slopen. Daarna volgde, naar wat achteraf blijkt, een succesvolle aanpak van het probleem.

Buurtvaders

Marokkaanse vaders kwamen in actie en gingen als 'Buurtvaders' rondes lopen in de wijk en in gesprek met de jongeren. De gemeente nam zelf jongerenwerkers in dienst, sommigen van Marokkaanse komaf. Ook de politie stapte over op een andere manier van werken. Niet alleen dreigen en vragen om legitimatie, maar met de hangjongeren in gesprek. "Het was toen een andere generatie", zegt buurtvader Said Kaaouass. "We zien nu een enorme vooruitgang. De jongeren doen het goed op school, zijn aan het werk, aan het sporten. De overlast is weg."

'Allemaal gelijk'

Volgens jongere Zaid Zeamari is het tijd 'om op te houden met dat gejank over Marokkanen'. "Er komt een moment dat we allemaal gelijk zijn", zegt hij in de film. "Mijn vrienden zien mij niet als 'die Marokkaan', maar gewoon als Zaid. Stop met ons in hokjes te plaatsen."

Een luid applaus volgde na de vertoning van de 40 minuten durende film. Documentairemaakster Lienke Roos ging samen met Henk Veltkamp in gesprek met de bezoekers over de huidige stand van zaken in de Vergt. Nog steeds is er niet echt veel te doen voor jongeren. Wel is er een pannaveldje met overdekte hangplek én Wifi ingericht achter het American Roadhouse en is er een pilot waarbij jongeren gebruik kunnen maken van een ruimte in Pand 9 om met elkaar te chillen.

In Zaltbommel is geen sprake groot probleem meer met Marokkaanse jongeren, luidt de voorzichtige conclusie van donderdagavond. "Ik voel me zeer geaccepteerd", aldus Aziz Rahou (28) in de zaal. "Als het mij uitkomt ben ik Nederlander of Marokkaan. Ik word geaccepteerd als Aziz, dat was zo op school en is nu bij het sporten en op mijn werk."

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23
Afbeelding
Actie met tompoucen van Symphonia uit Hoogblokland Nieuws 17 apr, 20:34
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:07

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden