Afbeelding

Explosievenkansenkaart toont risicogebieden niet gesprongen explosieven

Algemeen 397 keer gelezen

BOMMELERWAARD • Wie een aanbouw wil plaatsen of een vijver wil graven, kan voortaan kijken op de Explosievenkansenkaart Bommelerwaard.

Op deze kaart staan gebieden waar een verhoogde kans is op het aantreffen van niet gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

Burgemeester Peter Rehwinkel: "In de Bommelerwaard is tijdens de Tweede Wereldoorlog veel gevochten. Daardoor zijn explosieven en munitie achtergebleven, die niet tot ontploffing zijn gekomen. Veel daarvan is na de oorlog gevonden en opgeruimd. Toch is de kans aanwezig dat er nog wat is achtergebleven. In Zaltbommel is met name in het zuidoosten een verhoogd risico."

Ruimtelijke ontwikkelingen

De gemeente toetst nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld het project Buitenstad, aan de hand van de explosievenkaart. Zij adviseert initiatiefnemers van ruimtelijke projecten op basis van de kaart of nader onderzoek nodig is. De gemeente werkt de kaart regelmatig bij op basis van uitgevoerde onderzoeken.

Als een niet gesprongen explosief wordt gevonden, schakelt de gemeente de Explosieven Opruimingsdienst Defensie in om het explosief te verwijderen en onschadelijk te maken.

Britta Alink

Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Kinderen De Schakel in Nieuw-Lekkerland skibbyballen voor stichting Tjeko Nieuws 14 uur geleden
• De mobiele escaperoom.
Gemeente Molenlanden zet mobiele escaperoom in over ondermijning Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Molenlanden overweegt hoger beroep in zaak schadevergoeding vanwege vertraging woningbouw in Langerak Nieuws 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden