Afbeelding

Zaltbommel krijgt wedstrijdbad met doelgroepenbad

Algemeen 802 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Het is erdoor: Zaltbommel krijgt een volwaardig wedstrijd zwembad en een apart zwembad voor doelgroepen. Ook komt er een nieuwe sporthal van 50 x 30 meter groot.

De gemeenteraad nam de beslissing donderdagavond en daarmee komt een eind aan een jarenlang lopend dossier.

Het bad wordt gebouwd aan de Oude Bosscheweg, naast de scholengemeenschappen Cambium en Gomarus. "Een historisch moment, een mijlpaal", noemde fractievoorzitter Jaco Melse van het CDA het besluit.

Sporthal

De raad moest kiezen uit vier scenario's en koos voor de Verenigingsvariant, die de gemeente 15,5 miljoen euro gaat kosten.

GroenLinks, Frits van der Schans en PvdA hadden liever het Vereniging Plus scenario gezien. Dat zou nog een drie ton extra kosten, maar wel betekenen dat de sporthal 50 x 32 meter groot kan zijn. Zo'n grotere sporthal zou met name voor basketbalvereniging Ardito, maar ook voor andere sportverenigingen, ideaal zijn, want dan voldoen ze aan de wedstrijdeisen. "Wij gaan voor het volle pond", lichtte Hellen Sluiter van GroenLinks toe. "We willen een doelgroepenbad waar iedereen gebruik van kan maken en we willen een sporthal van 50 x 32 meter, zodat er op alle niveaus gespeeld kan worden."

Onvoldoende doordacht

Voor de fractie van de SGP ging het allemaal te ver. Fractievoorzitter Geert Bok rekende de raad voor dat de gemeente door het besluit een jaarlijkse verplichting van meer dan 900.000 euro per jaar op zich neemt. "Gaat dat in de toekomst ten koste van andere uitgaven, zoals bijvoorbeeld verkeersmaatregelen", vraagt hij zich af.

Bok denkt dat de voorspelde bezoekersaantallen te optimistisch zijn en vindt dat Zaltbommel vooral behoefte heeft aan een instructiebad voor zwemlessen. "We vinden het besluit onvoldoende doordacht en onverantwoord. Jarenlang hebben we geprobeerd een zwembad samen met Maasdriel te realiseren. Dat is niet gelukt en nu hebben we ineens haast. We zouden wel eens spijt kunnen krijgen van de keuze die we nu maken. Ik voorzie een te zware hypotheek op onze toekomstige begroting."

Vertrouwen

De overige fracties denken dat het wel goed komt met de exploitatie. "Maar als we vertrouwen hebben in onze ambities, dan halen we de aantallen bezoekers wel", verwacht fractievoorzitter Koos de Looff van de VVD. "We gaan iets heel moois neerzetten, iets goeds."

"We moeten wel voorzichtig zijn", aldus Gilco Grandia van de ChristenUnie. "Meer voorzieningen betekent ook meer personeelskosten. Bij het nieuwe zwembad Aqua Altena in Andel is gebleken dat dat mis kan gaan."

Verschrikkelijk trots

Volgens wethouder Han Looijen kan Zaltbommel de extra kosten in de toekomst dragen. "Het is mogelijk, maar dan houden we minder geld over voor andere dingen", gaf hij de SGP gelijk. Looijen was blij met de beslissing van de raad om te kiezen voor de Verenigingsvariant: "We mogen hier verschrikkelijk trots op zijn."

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden