• Voorzitter Hans de Wit van Stichting Kunstmin gaf vrijdagavond een presentatie van de eerste plannen.
• Voorzitter Hans de Wit van Stichting Kunstmin gaf vrijdagavond een presentatie van de eerste plannen. Foto: Britta Alink

Zaltbommel krijgt groots Kunst & Cultuurfestival

Algemeen 1.041 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Een theaterwandeling gecombineerd met Pracht in de Gracht. Honderd luchtballonnen tegelijk de lucht in. Zandsculpturen. Een dansfestival.

Deze en nog veel meer ideeën borrelen op dit moment in de Bommelerwaard.

Evenementen en festiviteiten

Stichting Kunstmin van Kunst Kiezel Klei, de Engelenbak, Pracht in de Gracht en de Bommelse Kunst Route werken momenteel nauw samen om in 2019 een groots Kunst & Cultuur Festival te organiseren. Naast de bekende tentoonstellingen, concerten en kunstroutes is het de bedoeling om tal van evenementen en festiviteiten te organiseren.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Kunst Kiezel Klei, die vrijdagavond werd gehouden in het gebouw van de Rabobank Bommelerwaard, presenteerde voorzitter Hans de Wit de eerste plannen. "Het festival bestaat uit drie bouwstenen", zei hij. "Evenementen, festiviteiten en initiatieven."

Jazz-weekend

De organisatie heeft al een paar redelijk concrete plannen, maar nodigt daarnaast iedereen in de Bommelerwaard uit om met leuke ideeën te komen. "Heel Bommelerwaard Bakt, een restaurantroute, een piano-marathon", somde De Wit op. "De Bommelerwaardse barbecue Bommel Beef, een Jazz-weekend, een dansfestival, straattheater, het kan allemaal. Verzin het maar. Laat zien wat we allemaal kunnen in de Bommelerwaard."

Sint-Maartenskerk

Kunstenares Maria van Gerwen presenteerde namens een groepje Bommelerwaardse kunstenaars een plan om 'iets' met de Sint-Maartenskerk te gaan doen. "Ons doel is om met beeld, geluid en beweging op een monumentale manier kunst en cultuur te verbinden met het karakter van de mooie Sint-Maartenskerk." Samen met de andere kunstenaars is Van Gerwen nog volop aan het brainstormen over de vorm die het project uiteindelijk gaat krijgen.

Jonge kunstenaars

Pracht in de Gracht onderzoekt de mogelijkheid om de gebruikelijke expositie van kunstwerken in de Bommelse grachten uit te breiden naar de grachten rond Slot Loevestein en Kasteel Ammersoyen. Ook wil de organisatie proberen een landelijk bekende kunstenaar uit te nodigen in 2019 mee te doen en vooral jonge kunstenaars verleiden tot deelname.

Theaterwandeling

Paulette Willemse van de gelijknamige balletschool is samen met andere creatievelingen in de regio aan het onderzoeken of het mogelijk is om een theaterwandeling te organiseren langs Pracht in de Gracht. "We denken aan een drie uur durende wandeling waarbij de bezoekers op steeds andere locaties, waaronder op pontons in het water kunnen genieten van theater of dans", kondigde ze aan.

Het Festival Bommelerwaard begint half juni 2019 en duurt tot half september. Rabobank Bommelerwaard en Hitachi omarmen het idee en willen het festival substantieel sponsoren. Ook andere Bommelerwaardse ondernemers én de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel zijn enthousiast. "Zegt het voort, zegt het voort", aldus Hans de Wit. "En bied jezelf aan als je ideeën hebt."

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Opa uit Molenlanden veroordeeld voor betasten kleindochters Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Zware politiehelikopter vliegt boven Nieuw-Lekkerland, Streefkerk en Alblasserdam voor vermissing 112 14 uur geleden
• Clarine wil groene-schoolpleinlessen voor alle kinderen mogelijk maken.
Clarine Hofstee zoekt geld en extra groencoaches voor groene lessen Nieuws 17 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden