Afbeelding

Waterschap zoekt getuigen van dijkvernieling in Brakel

Algemeen 301 keer gelezen

BRAKEL • Waterschap Rivierenland neemt de vernieling van een dijk bij Brakel tijdens het hoogwater in Waal hoog op en is samen met de politie een onderzoek gestart naar de daders. 

Rond dinsdag 9 januari is een dijk bij Brakel moedwillig beschadigd. In een zomerkade langs de Waal tussen de Veerdam en Meidam was een brede geul gegraven. Waterschap Rivierenland en de politie roepen getuigen op zich te melden.

Dat kan via Meldpunt Handhaving (0344-649410) of via Meld Misdaad Anoniem.

In de zomerkade is een geul van ongeveer 5 meter lang en 35 centimeter breed gegraven. Tijdens het hoogwater in de grote rivieren liep het water versneld de dijk over en de buitenpolder in. 

Door de versnelde waterstroom was het risico groot dat de dijk verder zou beschadigen. Bovendien zou de buitenpolder sneller volstromen dan verwacht. Met mogelijke wateroverlast voor omwonenden tot gevolg. Op 9 januari heeft Waterschap Rivierenland na constateren direct maatregelen genomen. Zo werd de gegraven geul afgedekt met zandzakken. Na het hoogwaterseizoen wordt de kade definitief hersteld.

Overtreding
De zomerkade is een waterstaatswerk. Beschadigen van dijken is dan ook een misdrijf. Er kleven grote risico's aan het beschadigen van dijken. Dijken kunnen dan instabiel worden. De kans op doorbraak en wateroverlast wordt hierdoor groter. Reparaties van moedwillig beschadigde dijken kosten de gemeenschap bovendien veel geld.

Dat een dijk tijdens een hoogwatersituatie moedwillig wordt beschadigd is zeer zeldzaam, aldus het waterschap. "Het is in ieder geval sinds de vorming van Waterschap Rivierenland in 2003 niet voorgekomen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden