• Mensen met financiële problemen kunnen in sommige gevallen een beroep doen op gemeentelijke regelingen.
• Mensen met financiële problemen kunnen in sommige gevallen een beroep doen op gemeentelijke regelingen. Foto: stockfoto

Gemeenten gaan door met 'Vroeg Eropaf'

Algemeen 437 keer gelezen

BOMMELERWAARD • Het project 'Vroeg Eropaf' is zo'n succes dat de colleges van Maasdriel en Zaltbommel er ook in 2018 mee door willen gaan.

'Vroeg Eropaf' is een samenwerking tussen gemeente en woningcorporaties met als doel in actie te komen als mensen in financiële problemen dreigen te komen.

Tijdig signaleren

Steeds meer huishoudens krijgen te maken met het risico op problematische schulden. Door tijdig betalingsachterstanden te signaleren, de oorzaak te achterhalen en hulp te bieden, kan escalatie voorkomen worden.

"Die aanpak werkt heel goed, dus dat gaan we zo doorzetten", zegt wethouder Kees Zondag van de gemeente Zaltbommel. "Zodra de woningcorporatie ziet dat iemand een maand of twee maanden achter loopt met het betalen van de huur, gaat er iemand vanuit het Buurtteam naar die huurder toe."

Vroegtijdig hulp

De mensen die bij de huurders aanbellen, hebben een speciale training gevolgd, naar Amsterdams voorbeeld. "Het blijkt dat veel mensen blij zijn dat ze in een vroegtijdig stadium hulp kunnen krijgen", aldus Zondag.

Verborgen armoede

Tijdens de pilot van vorig jaar zijn veel mensen met beginnende schuldenproblematiek geholpen. Het merendeel van de huishoudens, namelijk 72 procent, was nog niet bekend bij het Buurtteam of Gebiedsteam. "Het blijkt dat er ook in de Bommelerwaard veel verborgen armoede is", zegt Zondag. "Mensen redden het nét wel of nét niet. Juist als je in de eerste twee maanden van de betalingsachterstand hulp biedt, kun je veel problemen voorkomen."

De gemeenten Maasdriel en Zaltbommel gaan een convenant over 'Vroeg Eropaf' ondertekenen met Woonlinie, Woningstichting Maasdriel en Woonstichting De Kernen.

Waterbedrijf

Daarnaast hoopt wethouder Zondag dat ook het waterbedrijf, energiemaatschappijen en zorgverzekeringsmaatschappijen mee gaan doen. "Die eerste betalingsproblemen, zijn vaak het begin van langdurige problematiek. Al snel zien mensen door de bomen het bos niet meer."

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden