• Ton van Balken spreekt de menigte toe.
• Ton van Balken spreekt de menigte toe. Foto: Janneke Boogaard

Tientallen leerkrachten voeren actie op Waalkade in Zaltbommel

Algemeen 1.709 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Zo'n tachtig leerkrachten en sympathisanten demonstreerden dinsdag op de Waalkade. 'Kom eens met geld over de brug', stond te lezen op één van de spandoeken.

De actie in Zaltbommel was een initiatief van het stakingscomité van de Franciscusschool. Vertegenwoordigers van alle Zaltbommelse basisscholen en een aantal scholen uit de omtrek waren erbij, voorzien van rode kleding en spandoeken met leuzen. 'Help, de leerkracht verzuipt' paste mooi bij de entourage met de Waal op de achtergrond. Andere teksten verwezen naar het weeralarm (code rood) van maandag.

Oud-wethouder Ton van Balken, die jaren in het onderwijs werkte, sprak de actievoerders toe. "Het plezier in het werk ebt weg doordat je nooit het gevoel hebt dat je genoeg doet. Zeker nu er steeds meer kinderen met speciale behoeften naar het regulier onderwijs gaan. Dat is op zich hartstikke mooi, maar je hebt als leerkracht 36 handen en voeten nodig om iedereen tot zijn recht te laten komen. Dat gaat niet, en dat knaagt."

Ook Rob Hommen van de Algemene Onderwijs Bond (AOB) hield een speech. Hij vertelde nog maar eens dat er negenhonderd miljoen euro nodig is om het salaris van basisschoolleerkrachten gelijk te trekken met dat van onderwijzers in het voortgezet onderwijs. "Het bedrag dat de coalitiepartijen tot nu toe hebben toegezegd, is nog niet eens een aalmoes. Wij worden afgeschilderd als 'rupsje nooitgenoeg', maar ondertussen gaat er 1,4 miljard naar lastenverlichting voor grote bedrijven."

Hommen is positief gestemd over het nut van de staking. "Na de actie op 5 oktober kwam er beweging in de zaak. Vandaag maken we het kabinet nog wat nerveuzer."

Onder ouders lijkt de steun voor acties in het basisonderwijs af te brokkelen. Werkende ouders moesten dinsdag maar weer een oplossing zien te bedenken.

"We snappen dat het nu vervelend is voor de ouders", reageerde Bart Broos, één van de initiatiefnemers voor de actie in Zaltbommel, desgevraagd. "Maar als we nu niet in actie komen, zijn de gevolgen op langere termijn nog veel vervelender. We zien jonge, talentvolle leerkrachten vertrekken naar bijvoorbeeld uitgeverijen van schoolboeken doordat het salaris in het onderwijs zo laag is en de werkdruk zo hoog. Dat kan zo echt niet doorgaan. De grote opkomst van vanochtend bewijst de noodzaak die we als leerkrachten voelen."

Overal in Nederland staakten medewerkers in het basisonderwijs. Ook brede school De Schakel in Ammerzoden en was met spandoeken in de weer. Op de Waalkade vertrokken de leerkrachten na een half uurtje weer. De meesten naar school, om achterstallige administratie bij te werken of lessen voor te bereiden.


Janneke Boogaard

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden