• De grijze container verandert in een container voor plastic en drinkkarton. De bakken voor gft en papier blijven bestaan.
• De grijze container verandert in een container voor plastic en drinkkarton. De bakken voor gft en papier blijven bestaan. Archieffoto: Janneke Boogaard

Vanaf 2019 zelf restafval naar ondergrondse container brengen

Algemeen 4.560 keer gelezen

REGIO • De kliko voor restafval is vanaf 2019 niet meer nodig. De inwoners van onder andere Zaltbommel, Maasdriel en Neerijnen moeten dan hun restafval zelf in een ondergrondse container gooien.

Het bestuur van afvalstoffenverwijderaar Avri, dat bestaat uit de wethouders van de tien Avri gemeenten, heeft daar donderdag mee ingestemd. De gemeente Tiel en West Maas en Waal stemden tegen en krijgen maatwerk waar dat mogelijk is.

De grijze kliko gaat dus uit het straatbeeld verdwijnen en daar komt een container voor plastic verpakkingen en drankkartons voor terug. 

Inwoners in de buitengebieden mogen de grijze container voor restafval houden, maar kunnen er ook voor kiezen om hun restafval naar een ondergrondse container te brengen.

De maandelijkse huis-aan-huisinzameling van papier en de tweewekelijkse inzameling van gft-afval blijven onveranderd. 

Voor de bewoners van hoogbouw blijft de inzameling van plastic verpakkingen en drankkartons met de bekende zakken gehandhaafd, die worden in de toekomst wekelijks opgehaald.

Afvalcoaches

"Avri houdt bij de uitvoering van het nieuwe beleid rekening met ouderen en mindervalide inwoners", meldt de organisatie. "Bijvoorbeeld door het inzetten van afvalcoaches, die deze inwoners als dat nodig is, helpen met het wegbrengen van afval."

Als er vanuit bewoners vraag is naar cocons voor voedselafval bij hoogbouw in het centrum van Zaltbommel, dan worden die geplaatst. 

De inwerp-openingen van de ondergrondse containers worden verkleind, zodat mensen een kleinere en dus lichtere afvalzak naar de container kunnen brengen.

Zwerfafval

Avri hoopt met goede communicatie zwerfafval te voorkomen. In overleg met de gemeenten komen er tijdelijke camera's op locaties waar veel zakken naast de ondergrondse container worden geplaatst en het aantal uren voor handhaving wordt fors uitgebreid.

In het nieuwe afvalbeleidsplan 'Van Afval naar Grondstof' staat de ambitie dat inwoners in 2020 nog maar 75 kilo restafval per jaar overhouden. Nu is dat nog 133 kilo.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Bram van Herk uit Groot-Ammers verrast met winst in 60ste Wielerronde van Lekkerkerk Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Bles2032 zoekt energie-ambassadeurs voor het verduurzamen van woningen in Bleskensgraaf Nieuws 14 uur geleden
• Aart den Hartog en Jopie Jerphanion.
Geslaagde feestweek voor Langerak en Nieuwpoort: Oranjevereniging bedankt twee bestuursleden Nieuws 17 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden