• Werkgevers mogen doorgaan met plannen om op eigen terrein tijdelijke arbeidskrachten te huisvesten.
• Werkgevers mogen doorgaan met plannen om op eigen terrein tijdelijke arbeidskrachten te huisvesten. Archieffoto: Janneke Boogaard

Tuinders mogen toch woningen bouwen op eigen terrein

Algemeen 1.091 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Werkgevers mogen tóch door met plannen om op eigen terrein woonruimte te bouwen voor de tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten. Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad donderdagavond na een 'rommelige' discussie besloten.

Twee weken geleden had de raad in een geheime vergadering de uitvoering van het beleid voor huisvesting rond arbeidsmigranten voor een jaar opgeschort. Daarmee verdween het plan voor een wooncomplex voor ongeveer driehonderd arbeidsmigranten op het terrein van de Heeren van Suylichem in Zuilichem in de koelkast.

Niet overzien

Maar daarmee werden ook andere mogelijkheden voor huisvesting van buitenlandse werknemers stilgelegd. "We hadden bij het opschorten van het beleid maar één belang", aldus Hein de Kort van het CDA. "En dat was het plan in Zuilichem tegenhouden. We hebben daarbij niet overzien wat de gevolgen waren voor de huisvesting van arbeidsmigranten."

De bouw van grootschalige huisvesting aan de randen van de dorpen roept teveel weerstand op, volgens De Kort. "Maar de vraag naar huisvesting blijft groot. De druk op de woningmarkt in de dorpen neemt toe, omdat werkgevers en uitzendbureaus woningen kopen om hun werknemers in te huisvesten.'

Geconcentreerde huisvesting

Het CDA diende donderdagavond een motie in om het beleid rond huisvesting van arbeidsmigranten alleen nog maar op te schorten voor het onderdeel 'geconcentreerde huisvesting aan de rand van de kernen.' Dat betekent dat werkgevers dus toch op eigen terrein woonruimte mogen bouwen en dat ook 'kleinschalige huisvesting in de dorpen of de stad' toegestaan blijft. De motie werd mede ingediend door ZVV, ChristenUnie en SGP. Ook de VVD stemde er mee in.

'Rommeltje'

De overige fracties stemden tegen. Volgens Frits van der Schans 'rammelt de motie aan alle kanten'. Hij vreest dat tuinders in de toekomst onbeperkt kunnen bouwen. "Het beleid dat we hadden is een rommeltje", zei hij. "We hebben dat 'on hold' gezet om het aan te scherpen voor iedereen en dat was heel verstandig. Door deze motie aan te nemen, worden er straks honderden mensen gehuisvest bij de kassen."

Wethouder Adrie Bragt erkende dat het beleid 'onduidelijk' is opgeschreven. "Maar de inhoud van het beleid is glashelder."

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 23 uur geleden
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden