• Paul van Dijk heeft een website gemaakt over de Ruiterstraat.
• Paul van Dijk heeft een website gemaakt over de Ruiterstraat. Foto: Frans van den Heuvel

Website Ruiterstraat staat model voor heel Zaltbommel

Algemeen 1.855 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Het idee om de geschiedenis van de Ruiterstraat een gezicht te geven leefde al lang bij Paul van Dijk. Pas na zijn pensionering als huisarts kon hij voldoende tijd vrijmaken voor dit project.

In 1982 nam Paul van Dijk de huisartsenpraktijk van Dr. van Veeren over en vestigde zich met zijn gezin in het historische pand Ruiterstraat 10, waar hij dertig jaar zijn praktijk uitoefende en zich daarnaast intensief bezig hield met schrijven.

Standaardwerk
Hij schreef een tiental boeken over gezondheidszorg. Een van zijn bekendste werken, 'Geneeswijzen in Nederland', geldt sinds 1976 als standaardwerk van alternatieve geneeswijzen. Zijn laatst verschenen boek 'Van gêne tot schaamrood' kwam uit in 2013 en beschrijft achtergronden en behandeling van schaamteproblemen. De onderwerpen in het boek zijn geïllustreerd door de Zaltbommelse kunstenaar Rob Heijman.

Na zijn pensionering als huisarts in 2012 ging Paul niet op zijn lauweren rusten maar begon de studie Cultuurwetenschappen in Utrecht.

De mensen en de huizen
Naast zijn universitaire studie startte hij een website over de historie van de Ruiterstraat te Zaltbommel. Deze website staat boordevol informatie over de straat.

140 gesprekken
Wie de website voor de allereerste keer bezoekt zal worden verrast door de schat aan foto's, verhalen en wetenswaardigheden die door Paul van Dijk allemaal boven water zijn gehaald tijdens de meer dan 140 gesprekken die hij voerde met (oud)-bewoners.

Hij draaide zijn hand er niet voor om naar allerlei uithoeken van het land te reizen om daar de mensen te bezoeken die hem wat konden vertellen over hun band met de Ruiterstraat. Daarnaast deed hij naspeuringen in historische archieven.

De allereerste auto
Op de website valt onder andere te lezen dat de allereerste auto in de Bommelerwaard in het trotse bezit was van Ruiterstraat-bewoner Johannes de Vries, van beroep rijksveearts. Hij schafte de motortricycle, dat was toen de juiste benaming van het voertuig, aan in het najaar van 1898.

Zwart van de mensen
De grootvader van één van de oud-bewoners van de straat vertelde jaren later aan zijn kleinzoon dat, toen die eerste auto een rondje door de stad reed, het zwart zag van de mensen die het technisch wonder zelf wilden aanschouwen.

Status
De heer Pleijte, eveneens Ruiterstraatbewoner en gemeentesecretaris in de jaren dertig van de vorige eeuw, bezat ook een auto. Hij had zelf geen rijbewijs dus deed hij een beroep op chauffeur Hendrik van Stralen. Status was in die tijd erg belangrijk, dus pronken met je bezit en vooral laten zien wie of wat je was hoorde er nu eenmaal bij. De foto's zijn daar een mooi voorbeeld van.

Vestingstedendagen
De website laat de geschiedenis herleven, zoals ook sommige evenementen dat doen. Wie herinnert zich niet de Vestingstedendagen uit 2005. Zaltbommel bruiste toen van allerlei historische activiteiten. De Ruiterstraat was omgetoverd tot een middeleeuwse straat dankzij de inspanningen van Paul, samen met alle andere bewoners. Terecht kreeg deze straat het predicaat 'Meest treffende historische uitstraling'.

Ook het Sint Maartensfeest is mede dankzij de initiatieven van Paul van Dijk geworden tot wat het nu is. Een prachtig feest waarin het delen centraal staat.

Model voor de hele stad
Uitgangspunt is dat de website geen stukje geschiedenis is, alleen voor de straat, maar dat het model staat voor de geschiedenis van de hele stad.

Mooi zou zijn als de site een stimulans geeft aan mensen om zelf ook eens in de geschiedenis van hun straat te duiken. Op die manier zou dan een historisch beeldverhaal van de stad kunnen ontstaan.

Aanvullingen
Informatie en beeldmateriaal over de Ruiterstraat zal dankbaar door Paul van Dijk in ontvangst worden genomen en kan wellicht een waardevolle aanvulling betekenen voor de geschiedenis van de Ruiterstraat. Men kan gebruik maken van het contactformulier op de website: www.ruiterstraat.nl

Frans van den Heuvel sr.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden