Afbeelding
archieffoto: Janneke Boogaard

Meedenkavond over De Neswaarden op 8 november

Algemeen 180 keer gelezen

AALST• Gemeente Zaltbommel houdt op woensdag 8 november (dus niet op woensdag 1 november zoals eerder bekend werd gemaakt) een informatieavond over de verbeteringen in recreatiegebied De Neswaarden.

Het Esmeer wordt ondieper gemaakt. Dat is goed voor het waterleven én het levert geld op, dat weer wordt gebruikt voor recreatie en natuur in het hele natuurgebied De Neswaarden. Ideeën zijn welkom.

Maasplas

Delen van de zandwinningsplas - in de volksmond bekend als de Maasplas - zijn nu dertig meter diep, waardoor daar geen flora en fauna te bekennen is. Staatsbosbeheer, die De Neswaarden beheert en samen met de gemeente eigenaar is van de plas, wil dat graag veranderen.

Marktpartijen kunnen hier schone bagger en grond kwijt. Het geld dat ze daarvoor betalen wordt ingezet om het gebied verder te verbeteren voor zowel recreanten als natuurliefhebbers.

Newaarden 2.0

De natuurspeeltuin en het strandje bij De Neswaarden zijn erg in trek, vooral bij warm weer. "Doordat er zoveel mensen enthousiast over zijn, zijn er ook veel mensen met nog meer ideeën voor dit gebied. Daar willen we nu graag samenhang in brengen", zegt wethouder Adrie Bragt. "We willen toe naar 'Neswaarden 2.0.'"

Dat gebeurt allereerst door een informatieavond op woensdag 8 november om 19:30 uur in dorpshuis 't Gement. Bewoners kunnen daar ideeën aandragen voor investeringen op recreatief en natuurlijk vlak. Ook kunnen ze vragen stellen aan ambtenaren en adviseurs.

30.000 euro

Voor de voorbereidingen vragen burgemeester en wethouders 30.000 euro aan de gemeenteraad. De verdere invulling hangt af van de ideeën die op 8 november worden verzameld. Rijkswaterstaat en de gemeente moeten uiteindelijk een vergunning verlenen.

Hoe diep de plas wordt, is nog niet bekend. In elk geval zullen de aanpassingen volgens de gemeente geen afbreuk doen aan het zwemgenot. In het verleden was er onduidelijkheid over wat er wel en niet mocht bij het 'verondiepen' en waren mensen bang dat er verontreinigde grond werd gebruikt. Daarom heeft het rijk in 2010 een handreiking geschreven. Staatsbosbeheer heeft positieve ervaringen met het ondieper maken van putten. Een recent project is de Koornwaard in de gemeente Lingewaal.

Janneke Boogaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden