Afbeelding

Meer geld voor Maasdrielse wegen

Algemeen 169 keer gelezen

MAASDRIEL • Het was een paar jaar knijpen, maar nu komt er waarschijnlijk weer wat meer geld voor onderhoud aan wegen in Maasdriel. Ook bermen in het buitengebied en onveilige situaties worden aangepakt.

"De afgelopen jaren moesten we vaak tegen inwoners met klachten of opmerkingen zeggen: sorry, er is geen geld. Nu zullen de mensen merken dat we meer gaan doen", zegt wethouder Jan-Hein de Vreede. De gemeenteraad moet nog wel instemmen met het wegenbeheerplan voor 2018-2021.

Besparen
Al in 2009 besloot de gemeenteraad te besparen op het onderhoudsniveau van de wegen - 1.700.000 vierkante meter in totaal. Eerst ging het alleen nog om het buitengebied, vanaf 2014 viel alle verharding in die lagere categorie. In dat jaar werd ook nog eens een kwart van het daarvoor nodige budget geschrapt.

Slim werken
De Vreede: "Dat geld moesten we uitsparen door gunstige afspraken te maken met aannemers en door slim te werken. Bijvoorbeeld meteen het wegdek aanpakken als een straat toch open moest voor rioleringswerkzaamheden. Maar tegenwoordig hoeft de weg vaak niet meer opengebroken te worden voor werk aan de riolering, en de tarieven lopen weer op omdat de economie aantrekt."

Bezuiniging loslaten
Gelukkig zit de gemeente inmiddels minder krap bij kas, zodat het college nu voorstelt de bezuiniging van 25 % los te laten. Het budget wordt dan verhoogd van 900.000 naar 1,2 miljoen euro. Aan het onderhoudsniveau verandert niets.

Door dit voorstel komt er de komende jaren geld voor verharding van de bermen in het buitengebied, iets waarvoor de raad al een paar keer aandacht heeft gevraagd. Ook de wegen aan de rand van Heerewaarden, de Wielewaallaan in Hurwenen, de Jan Klingenweg en de Veerweg in Alem, de Kerkstraat en de Burg. Van Randwijckstraat in Rossum en de Hedelse Korenstraat en de wegen in het verlengde daarvan kunnen worden aangepakt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden