• Bram, Daan van en Tjeu van Beekveld, Michiel Buwalda en Daan Roozendaal figureren in The Fox.
• Bram, Daan van en Tjeu van Beekveld, Michiel Buwalda en Daan Roozendaal figureren in The Fox. Foto: Frans van den Heuvel

Zaltbommelaren schitteren in internationale speelfilm

Algemeen 1.272 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Vandaag gaat in Theater Tuschinski in Amsterdam de film The Fox in première. Birgit van Beekveld uit Zaltbommel was productieleidster en regie-assistente. En sleepte acht plaatsgenoten mee om in de film te figureren.

The Fox is geproduceerd door Alex ter Beek, eigenaar van Pink Moon Entertainment. Het script is van Klaas van Eijkeren, tevens regisseur van de film. De hoofdrol in de politieke thriller wordt vertolkt door de Ier Morgan C. Jones. Hij speelt Simon Fox, een liaison-agent van Europol, gestationeerd in Nederland.

Hij ontdekt verborgen wapenopslagplaatsen en vindt uit dat deze door machtsbeluste politici worden gebruikt. Deze opslagplaatsen dateren uit de Tweede Wereldoorlog en maakten deel uit van een geheime operatie, genaamd Gladio. Ze waren bedoeld om het verzet te bevoorraden in geval van een Russische bezetting tijdens de Koude Oorlog. Ze bleven in gebruik tot in de jaren negentig. In sommige gevallen echter wellicht tot op de dag van vandaag. De opdracht van Simon Fox is dus het voorkomen van de vorming van een politiestaat in Nederland en zelfs in Europa.

Bommelrevu
Birgit van Beekveld uit Zaltbommel dankt haar 'rol' als productieleidster en regie-assistente voor The Fox aan de Bommelrevu. Voor de revue in 2013 ('Tegen de stroom in') maakte regisseur Klaas van Eijkeren het filmpje over de barre tocht in WO 2 van Nederhemert naar Zaltbommel. Het contact tussen Van Eijkeren en Birgit van Beekveld bleef bestaan en zo werd ze gevraagd voor The Fox.

Duizendpoot op de set
Van Beekveld vertelt wat er allemaal komt kijken bij de totstandkoming van een dergelijke productie: "Van de benodigde attributen tot en met de catering, alles moet kloppen. Er werd onder meer gedraaid in Ierland." In Nederland werd gefilmd in een mergelgrot in Zuid-Limburg, maar ook in Den Haag en op Texel.

Geen gages
Een film kan niet zonder figuranten. Voor deze film werden er ongeveer tweehonderd ingezet. Omdat de tijd begon te dringen heeft Van Beekveld vooral in haar eigen omgeving naar medewerkers gezocht die dit een leuke belevenis vonden. Voor het geld hoefden ze het niet te doen: voor figuranten zijn zelden gages beschikbaar.

Executie
Michiel Buwalda is één van de Zaltbommelse figuranten die de uitdaging aanging. Het filmverhaal laat flashbacks zien van gebeurtenissen uit het verleden, waaronder de executie van verzetsmensen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eén van de gefusilleerden wordt gespeeld door Buwalda. "Het is toch wel een bijzondere ervaring wanneer er geweerlopen op je worden gericht", vertelt hij met een lach.

Iers jongetje
Eén van de jongste figuranten is Daan Roozendaal. Hij speelt een Iers jongetje dat op ongelukkige wijze om het leven komt tijdens een inval in een woning. Simon Fox draagt deze traumatische ervaring als een zware last met zich mee. Ook deze scène komt als flashback in beeld. Dankzij de medewerking van Eric en Saskia Geursen van Geursen Producties heeft Daan deze rol gekregen.

Familie Van Beekveld
Daan van Beekveld had als figurant ook tekst. Hij speelt de rol van een jonge burgerwacht. De familie Van Beekveld is ruim vertegenwoordigd in de film: Bram speelt de rol van beveiliger van het Paleis van Justitie, Sanne figureert als automobiliste en Tjeu van Beekveld is de personal assistant van een van de hoofdrolspelers.

Stefan van Herp speelt een dode RAF-piloot.

Voor herhaling vatbaar
Ondanks het feit dat figureren in een film vooral wachten betekent was iedereen vol lof over de gemoedelijke, informele sfeer die er heerste op de set. Men liet weten graag mee te willen doen aan een eventueel volgend filmproject.

De 'Brabantse première' is zaterdag 23 september in theater-bioscoop Perron 3 in Rosmalen. Meer informatie op de website van de film: www.thefoxfilm.com

Frans van den Heuvel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden