Afbeelding

Dorpsplatform Nieuwaal wil politiek debat over arbeidsmigratie

Algemeen 306 keer gelezen

NIEUWAAL • Dorpsplatform Nieuwaal bepleit in een open brief aan het gemeentebestuur van Zaltbommel het voeren van een politiek debat over de gevolgen van arbeidsmigratie voor kleine kernen.

Volgens het bestuur van het platform zouden de politieke partijen daarbij, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar, het voortouw moeten nemen. Het Dorpsplatform noemt zo'n politiek debat 'gewenst' vanwege de gevolgen van de groeiende arbeidsmigratie op de lange termijn voor de sociale cohesie van kleine dorpskernen.

"Als platform van een door oprukkende glastuinbouwbedrijven goeddeels ingesloten minidorp hebben wij oog voor de economische en maatschappelijke voorspoed die deze bedrijven genereren", schrijft het platform. "Ook hebben wij begrip voor de ondernemers die hun toevlucht nemen tot arbeidsmigranten."

Het platform vreest dat de toename van het aantal arbeidsmigranten grote gevolgen zal hebben voor de sociale samenhang in de kleine dorpskernen. "Voorkomen moet worden dat daar sociale cohesie omslaat in sociale erosie", aldus het platform.

Het platform constateert dat de gemeente zich tot nu toe al goed heeft ingezet voor huisvesting, parkeer- en verkeersdruk en inbreuken op de openbare orde, voor zover daar sprake van is geweest. "Maar garanties voor de toekomst impliceert dat niet."

Dorpsraden hebben geen politiek mandaat. "Het ligt niet op onze weg om op dit dossier standpunten in te nemen", aldus het platform. "Wel functioneren wij als de ogen en ogen van de gemeenschap en hebben tot taak bestuurders en (lokale) politici te wijzen op zorgen en dreigende onevenwichtigheden binnen de gemeenschap. Dat doen wij bij deze."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden