Drie leden van het gelegenheidscomité, v.l.n.r. de gebroeders John en Albert Vogel en Leo Nugteren.
Drie leden van het gelegenheidscomité, v.l.n.r. de gebroeders John en Albert Vogel en Leo Nugteren. Foto: Vincent Wibier

Rossum even terug in de Middeleeuwen

Algemeen 699 keer gelezen

ROSSUM • Wie op zaterdag 16 september op bezoek komt in Rossum waant zich voor één dag terug in de Middeleeuwen.

In het slotpark hebben de Ridders van de IJssel hun kampement opgeslagen en dat zullen de inwoners van Rossum en Hurwenen weten ook. Vanaf 12.30 uur 's middags is het park het decor waar spectaculaire riddergevechten worden gehouden, muziek- en zanggezelschappen brengen de middeleeuwse sfeer tot leven. Er zal een vuurspuwer zijn en een 'schurk' laat zich aan de schandpaal onder luid protest bekogelen. Natuurlijk zal ook een nar van de partij zijn. En voor de kinderen zijn er leuke spellen, zodat zij zich beslist niet zullen vervelen.

De keuze voor de Ridders van de IJssel is vooral ingegeven door het authentieke karakter ervan, vertelt John Vogel van het gelegenheidscomité, dat de festiviteiten organiseert.

Echt kampement
"Ze houden geen showtje om daarna hun camper op te zoeken, nee. De ridders slaan een echt kampement op en gedragen zich alsof ze daar voor een langere tijd wonen. Het ziet er heel echt uit allemaal. Kinderen kunnen aan den lijve voelen hoe zwaar een maliënkolder is en op de foto gaan met een van de ridders. Ook voor de inwendige mens wordt gezorgd: gebraad aan het spit, 'slingerbarbecue', gerookte paling en heuse 'ridderfriet'. Er wordt betaald met florijnen en voor de mooist verklede bezoeker ligt er een prijsje klaar."

De aanleiding voor het middeleeuwse feest vormt het 450-jarig bestaan van het Manhuisfonds. Deze eerbiedwaardige instelling is destijds opgericht door Johan van Rossum, de broer van de beruchte Maarten van Rossum. De eerste liet in 1567, bij het uitbreken van de Tachtigjarige Oorlog, een legaat opstellen om de nodige fondsen te beheren die werden aangewend ten behoeve van een huis voor arme oude mannen, het latere Manhuisfonds. In de praktijk zijn er twee Manhuisfondsen, een in Rossum en een in Poederoijen.

Een belangrijke rol in de geschiedenis van het Manhuisfonds was en is nog steeds weggelegd voor de adellijke familie Van Randwyck, die de heerlijkheid Rossum en verschillende andere heerlijkheden bezat. De huidige opperprovisor van het fonds is Carel baron van Randwyck.

Door de opkomst van de verzorgingsstaat na de Tweede Wereldoorlog werd de zorg voor ouderen, zwakken en armen vooral een taak voor de (gemeentelijke) overheden. Hierdoor veranderde het Manhuisfonds ingrijpend. Tegenwoordig richt het bestuur zich vooral op verenigingen en organisaties die zich inzetten voor de dorpssamenleving, staat er te lezen op de website.

Zomer in Gelderland
Het idee van het middeleeuwse feest is ontstaan tijdens de drukbezochte opnames van het tv-programma Zomer in Gelderland in het slotpark van Rossum, vertelt Leo Nugteren, een van de leden van het feestcomité. John Vogel, die lid is van het bestuur van het Manhuisfonds, valt hem bij.

Zijn broer Albert ziet het middeleeuwse feest vooral een gelegenheid om verenigingen en vrijwilligers bij elkaar te brengen.

"Als je het vergelijkt met de braderie waarbij elke vereniging een eigen stand huurt om geld op te halen voor hun club. Hier loopt straks alles door elkaar. De uiteindelijke opbrengst van de hapjes en drankjes, zal onder alle verenigingen verdeeld worden." Leo Nugteren: "En voor een klein bedragje kunnen de kinderen meedoen met een tienspellencircuit. Het feest zelf is gratis, voor alle duidelijkheid. Binnenkort krijgen de inwoners van Rossum en Hurwenen een flyer in de bus om zich in te schrijven en een tegoedbon voor een kop soep en een broodje. Zo krijgen we een idee hoeveel mensen er straks komen."

John Vogel ziet het feest vooral ook als een mooie gelegenheid om onderling contact te maken. "Binnen de vereniging kent men elkaar wel. Maar straks sta je ineens met iemand achter een kraam die je nog helemaal niet kent. Zo kun je dus nieuwe mensen leren kennen en krijg je andere gesprekken."

Vincent Wibier

http://manhuisfondsrossum.nl/historie

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden