Afbeelding

Drukvaten en nieuwe losarm  Sachem vormen geen extra veiligheidsrisico

Algemeen 160 keer gelezen

ZALTBOMMEL •  De Raad van State is het geheel eens met vergunningverlener Gelderland dat een aantal aanpassingen in het productieproces van chemisch bedrijf Sachem in Zaltbommel geen enkel gevaar voor de bewoners van een nabijgelegen woonwijk oplevert.

In een definitieve uitspraak ziet de raad op grond van landelijke veiligheidsregelingen, zoals het Bevi (Besluit externe veiligheid inrichtingen) geen enkele aanleiding om Sachem extra veiligheidsmaatregelen voor te schrijven.

Uitgebreid onderzoek niet nodig
Tevens ziet de raad geen noodzaak voor een uitgebreid veiligheidsonderzoek naar aanleiding van de aanpassingen in het productieproces.

Eerder verleende de provincie Gelderland Sachem een veranderingsvergunning voor een aantal aanpassingen.

Drukreactoren
Zo gaat het chemiebedrijf meer produceren in drukreactoren in plaats van onder gewone luchtdruk. Sachem gaat een robuustere losarm gebruiken in plaats van de huidige, wat kwetsbaardere losslang. En het bedrijf gaat de giftige stof TMA in grotere verpakkingen opslaan.

Dat lijkt gevaarlijker maar is het niet, zo oordeelden de provincie en de rechtbank eerder. Immers, met grotere verpakkingen heb je minder transporten en handelingen nodig.

Stichting Veiliger Zaltbommel twijfelde daar sterk aan en eiste aanvullende veiligheidsmaatregelen of op zin minst extra onderzoek. De Raad wees evenwel hun bezwaren in hoger beroep af. Sachem kan nu doorgaan met de aangekondigde aanpassingen.

Interpretatie
Volgens Stichting Veiliger Zaltbommel oordeelt de Raad van State in deze uitspraak alleen over de interpretatie van het Bevi en niet over de concrete gevaren voor omwonenden. "Voor ons onderstreept deze uitspraak opnieuw dat de Bevi-wetgeving niet deugdelijk is", zegt Ad van Kooten namens de stichting.

Veiliger Zaltbommel wil een principiële discussie 'buiten de Bevi-kaders'. Daarvoor heeft de stichting al eerder een oproep gedaan voor geld voor onafhankelijke expertise, maar tot nu toe zonder resultaat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden