Afbeelding
Foto: Janneke Boogaard

Gemeente gaat dit najaar in gesprek over woningen arbeidsmigranten

Algemeen 539 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De gemeente Zaltbommel wil dit najaar in Zuilichem gesprekken organiseren over de mogelijke bouw van tweehonderd woonunits voor arbeidsmigranten op het terrein van de Heeren van Suylichem.

Dat zegt wethouder Adrie Bracht naar aanleiding van de commotie die de afgelopen weken is ontstaan toen de plannen bekend werden.

"Wij staan positief tegenover het huisvesten van arbeidsmigranten aan de randen van de dorpen", licht hij toe. "Het gaat om mensen, die vooral werken in de tuinbouwbedrijven en die hier nu ook al wonen. Maar nu wonen ze vaak op campings of met meerdere volwassenen in eengezinswoningen of zelfs in schuren. Dat willen we ook niet. Het moet anders georganiseerd worden. Als we geen oplossingen vinden, dan hebben we over vijf of tien jaar echt een groot probleem."

Twee weken geleden werd bekend dat Proscopius Holding BV in maart van dit jaar een verzoek heeft ingediend bij het college van burgemeester en wethouders om partycentrum De Heeren van Suylichem te slopen en op die plek tweehonderd wooneenheden voor 1 á 2 personen te bouwen. In totaal denkt de initiatiefnemer aan zes bouwblokken, verdeeld over twee bouwlagen. Alle units krijgen een eigen badkamer en een eigen keukentje. In een ondersteunend bouwblok zouden 24-uurs toezicht, administratie, een ontspanningsruimte en een fietsenstalling kunnen komen. Ook is er ruimte ingetekend voor extra parkeerplaatsen en een middenterrein voor sport en recreatie.

Volgens wethouder Bragt zijn er in het land diverse van dit soort woonplekken voor seizoensarbeiders. "Daar werkt het perfect", zegt hij.

Wethouder Kees Zondag is daarnaast met tuinders in gesprek om de mogelijkheden te bekijken om meer Nederlandse werknemers aan te nemen. "Zij staan er positief tegenover om eventueel via Werkzaak vaker mensen aan te nemen, die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt", zegt hij.

Uiteindelijk moet de gemeenteraad een definitieve beslissing nemen over de plannen in Zuilichem.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Bram van Herk uit Groot-Ammers verrast met winst in 60ste Wielerronde van Lekkerkerk Sport 13 uur geleden
Afbeelding
Bles2032 zoekt energie-ambassadeurs voor het verduurzamen van woningen in Bleskensgraaf Nieuws 14 uur geleden
• Aart den Hartog en Jopie Jerphanion.
Geslaagde feestweek voor Langerak en Nieuwpoort: Oranjevereniging bedankt twee bestuursleden Nieuws 17 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden