• Zakaria Sarhil (38), Ghnwa (25), Moustafa (8) en Sana (7). Baby Bana is geboren twee dagen nadat deze foto gemaakt is.
• Zakaria Sarhil (38), Ghnwa (25), Moustafa (8) en Sana (7). Baby Bana is geboren twee dagen nadat deze foto gemaakt is. foto: Janneke Boogaard

Serie statushouders: 'Het is fijn wonen in Nieuwaal'

Algemeen Statushouders - Serie 768 keer gelezen

In de Bommelerwaard wonen steeds meer statushouders; mensen die hun vaderland ontvlucht zijn en hier een bestaan opbouwen. Het Kontakt is in samenwerking met Vluchtelingenwerk Bommelerwaard en Welzijn Bommelerwaard een serie gestart om deze nieuwe Bommelerwaarders een gezicht te geven. In deel 2: de familie Sarhil.

Hoe vinden jullie het in Nieuwaal?

Zakaria: "Het is hier lekker rustig, de kinderen kunnen veilig buiten spelen. In Aleppo was het altijd druk en de laatste jaren ook erg gevaarlijk. Een broer van mij is gedood in de oorlog, een andere broer raakte gewond, zijn zoon ernstig gewond, maar gelukkig hebben zij het overleefd. We maken ons zorgen om de familie die daar nu nog woont. We hebben weinig contact, want telefoon en internet doen het daar niet meer. We hebben hier in Nieuwaal een fijn huis, dat is lekker ruim. De kinderen gaan hier naar school. Zij spreken al heel goed Nederlands, zij leren het veel sneller dan wij. Ik ga drie keer per week naar Den Bosch om Nederlands te leren. We proberen met Moustafa en Sana thuis elke dag een half uur alleen maar Nederlands te praten om te oefenen. Na de zomervakantie ga ik bij Stichting Kompas in Zaltbommel een computercursus doen en een taalcursus." Ghnwa: "Ik ging eerst altijd mee naar Den Bosch, maar ik raakte in verwachting van ons derde kind. Dus toen ben ik even gestopt met de taallessen."

Hoe zien jullie dagen er uit?

Zakaria: "De kinderen gaan naar school, maar hebben nu natuurlijk vakantie. Nu zitten ze veel op de computer, Moustafa kan goed schaken, hij is heel leergierig. Eén keer per week gaan we met de buurtbus naar Zaltbommel, waar de kinderen op zwemles zitten. In de vakantieperiode is dat op woensdag, normaal is het op zaterdag." Ghnwa: "We vinden het leuk om samen te koken. Als er mensen komen, is het fijn om lekkere dingen op tafel te zetten."

Hoe gaat het met jullie gezondheid?

Zakaria: "Toen ik 15 jaar was heb ik een hersenbloeding gehad. Daardoor werkt mijn lichaam niet zo goed en loop ik ook moeilijk. Ik heb veel last van mijn rug. Daarvoor kan ik gelukkig naar een fysiotherapeut. In Aleppo werkte ik als accountant. Ik zou het fijn vinden als dat hier in Nederland ook zou kunnen. Maar dan moet ik wel eerst de taal beter leren spreken en schrijven. Fysiek werk is vanwege mijn beperking helaas te zwaar voor mij. Van de gemeente heb ik een scootmobiel in bruikleen gekregen. Dat is heel fijn, want daardoor kan ik bij het station komen, zodat ik met de trein naar Den Bosch kan voor de taallessen."

Hoe gaat het met de baby?

"Ze is op woensdag 26 juli geboren en het gaat heel goed met haar. Via facebook hoorde ik een tijdje geleden van de Stichting Babyspullen. Daar kunnen mensen met weinig geld een doos vol babyspullen aanvragen. Op het laatst werd het moeilijk, toen moest er een handtekening komen van Stichting Vluchtelingenwerk of van de gemeente op een officieel formulier. Gelukkig hebben we sinds april hulp van Renske Merks. Zij woont in Nieuwaal en komt als vrijwilligster minstens één keer per week bij ons langs om ons te helpen als dat nodig is." Renske: "Zakaria en Ghnwa zijn heel slimme mensen, ze kunnen de meeste dingen gewoon zelf regelen. Maar soms is de taal een probleem. Dan is het fijn dat ik soms met één telefoontje iets voor ze kan betekenen."

Hoe gaat het met de twee andere kinderen?

Moustafa: "Ik vind het leuk op school en ik zit in Gameren op voetbal. Nu is het helaas vakantie, maar na de zomer ga ik weer voetballen. Hier in Nieuwaal kunnen we lekker buitenspelen. Verderop woont nog een Syrisch gezin met vier zonen, daar speel ik mee. Maar ook met Nederlandse kinderen." Sana: "Ik hou niet van voetballen. Maar ik hou wel veel van dansen, dat zou ik heel graag doen."

Naam: Zakaria (38), Ghnwa (25), Moustafa (8), Sana (7), Bana (0)
Geboorteland: Syrië
Wonen nu in: Nieuwaal
Vroeger: Het gezin woonde in de miljoenenstad Aleppo, waar Zakaria werkte als accountant. Ghnwa studeerde Engels. Zakaria is 1,5 jaar geleden vanwege de oorlog gevlucht naar Europa. In oktober vorig jaar konden Ghnwa en de kinderen hier naar toe komen.

Iets betekenen voor deze familie? Mail dan:  info@welzijnbommelerwaard.nl

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Winnifred Bouwman in de bibliotheek in Nieuw-Lekkerland.
Winnifred Bouwman neemt na 33 jaar afscheid van de bibliotheek in Nieuw-Lekkerland Nieuws 4 uur geleden
• De biologisch geteelde planten vonden gretig aftrek.
Arkelse plantjesmarkt brengt 700 euro op voor Stichting Nimba Nieuws 5 uur geleden
• Het AWM-peloton slingert zich langs de Ammerse molens.
Column AWM: polderkoers live (te) volgen Sport 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden