• Ino Stehmann (l) en Hans van der Meijden laten de collage zien.
• Ino Stehmann (l) en Hans van der Meijden laten de collage zien. foto: Lya Cattel

Bijzondere collage van Bommelse brug

Algemeen 548 keer gelezen

ZALTBOMMEL• Als opkoper van oude kantoormeubelen en verkoper van nieuwe kantoormeubelen komt Hans van der Meijden uit Raamsdonk overal. En zo af en toe vindt hij iets heel bijzonders in een inboedel. Een paar weken geleden kwam hij een fotocollage tegen van de bouw van de Bommelse brug, van 1930 tot 1933.

Hij vond de collage in een pand van aannemersbedrijf Rasensberg in Breda. Hans nam de ingelijste collage mee naar Ino Stehmann van Stehmann Sport in Zaltbommel. De 72-jarige Hans is fanatiek schaatser, was tientallen jaren goed bevriend met Ino's vader en is nu nog steeds kind aan huis bij Ino.

Boven de foto's heeft de maker van de collage een overzicht gemaakt van feiten rond de bouw: Lengte: 912 meter; IJzeren damwand: 9520 vierkante meter; Asfaltverharding: 12.783 kubieke meter; IJzer, staal enz.: 88672000 kilo; Ophoogzand: 425000 kubieke meter. Maar ook: Paardenkrachten: 1745; Aantal arbeiders: 1250; Wakers Rijkswaterstaat: 15.

Foto's

Ook de namen van de aannemersbedrijven, de hoofduitvoerders en chef monteurs staan er op vermeld. En dan natuurlijk de foto's, het zijn er rond de zestig. Ze zijn gemaakt tussen december 1930 en november 1933.

Hierop staan de 'bobo's', streng poserend met pak aan en stropdassen om. Maar ook close-ups van bouwwerkzaamheden en overzichtsfoto's van de brug.

Er staan zelfs een paar foto's op die gemaakt zijn in de historische binnenstad.

Kaleidoscoop

Degene die de collage heeft gemaakt, heeft er in ieder geval heel veel aandacht aan besteed. De 'kaleidoscoop' staat vol met feiten, in een keurig strak handschrift. De foto's zijn netjes geknipt en zo opgeplakt, dat er nergens meer een stukje wit te zien is.

"Mooi he?", zegt Hans. "Het gebeurt niet vaak dat ik zo iets vind." Het 'kunstwerkje' is vermoedelijk gemaakt door de eigenaar of een werknemer van aannemersbedrijf Rasensberg, omdat die naam ook voorkomt in het lijstje met aannemers. Maar het zou natuurlijk net zo goed door een Bommelaar gemaakt kunnen zijn.

Hans woont al 37 jaar in Raamsdonk, waar hij ooit begonnen is met een varkensbedrijf. "Maar toen die beesten mijn portemonnee hadden leeg gegeten, ben ik daar mee gestopt", lacht hij. De varkensboer stapte over naar de 'kantoormeubelen', in- en verkoop.

Het hield vooral in dat hij inboedels van failliete bedrijven opkocht en weer probeerde te verkopen. "Ik neem alles mee", vertelt hij. "Van een vaatwasser met de borden er nog in tot aan een nog goed werkende frankeermachine, bureaus, stoelen, alles. En soms zit er iets bijzonders tussen."

Glas-in-lood

Zo was Hans een keer in een oude whiskey groothandel in Etten-Leur. "Daar kwam Prins Bernhard vroeger ook over de vloer", vertelt hij. "Ik heb twee stoelen uit die winkel opnieuw laten bekleden en thuis neergezet. Mijn vrouw en ik noemen het de Bernhard-stoelen." Ook nam hij uit die groothandel een prachtig glas-in-lood werk van 2.60 bij 1.40 meter groot. Het werk pronkt in de hal van zijn woning, een oude boerderij die hij helemaal heeft ingericht met antieke vondsten.

Een mooi verhaal heeft hij ook over een advocatenkantoor in Teteringen, waar hij een tafel meenam. De advocaat vertelde dat hij die tafel voor ongeveer 1200 euro zou moeten kunnen verkopen. In een schoenenfabriek in Waalwijk stond precies zo'n tafel. Daar ging Hans naar toe en hij kwam er achter dat die tafel vele duizenden euro's kon opbrengen. "Ik heb hem uiteindelijk voor zesduizend euro verkocht", lacht hij.

In zijn vrije tijd zit hij het liefst op de (race)fiets of is hij aan het schaatsen, hier in Nederland of in het Duitse Inzell. Vanuit zijn liefde voor de schaatssport is ook de jarenlange vriendschap met Ino's vader ontstaan. "Zo jammer dat hij niet meer leeft", vindt Hans. "Hij zou deze collage prachtig hebben gevonden."

De foto-collage is voorlopig even bij Hans thuis, omdat hij hem aan zijn familie wil laten zien. "Als mensen hem in Zaltbommel willen zien, dan breng ik hem wel weer naar de winkel van Ino", zegt hij.

Britta Alink

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden