Afbeelding
BRAND SCHOOTSVELD

'Het leek net een film'

Algemeen 1.368 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Een beetje beduusd zitten ze in De Grote Aak aan de koffie: bewoners die uit voorzorg hun appartement in het Schootsveld uit moesten nadat er brand uitbrak door een kapotte vaatwasser.

"Toen ik het brandalarm hoorde, dacht ik eerst dat het een test was. Het was 12:00 uur, maar niet de eerste maandag van de maand", zegt één van de geëvacueerden. Ze had al gauw door dat het geen test was en ook geen oefening.

Televisie nog aan
In eerste instantie ging ze naar buiten, het balkon op. "Daar had ik geen last van de rook en in mijn kamer ook niet, maar na een tijdje kwam er toch iemand zeggen dat ik eruit moest omdat de gang vol rook stond. Nu heb ik alleen mijn televisie aan laten staan."

STMR
In het complex wonen veelal ouderen en hulpbehoevenden. Behalve de hulpdiensten waren ook veel medewerkers van zorgorganisatie STMR opgeroepen om te helpen met lokaliseren en begeleiden van de bewoners.

Paniek
Loco-burgemeester Adrie Bragt kwam kijken hoe het met de betrokkenen gesteld was. "Het is een goede actie geweest om de mensen zoveel mogelijk op hun balkons te brengen, want daardoor hebben ze zo min mogelijk rook binnen gekregen. Er was natuurlijk wel even paniek en sommige mensen klaagden over hun longen of over pijn op de borst", vertelt Bragt.

Broodjes
In De Grote Aak zitten de bewoners inmiddels aan de inderhaast gesmeerde broodjes. Ook veel familieleden zijn snel naar het Schootsveld gekomen; het nieuws over de brand verspreidt zich snel. 

Net een film
In het mandje van een rollator gaat een mobieltje af. De eigenares neemt op. "Ja hoor, met mij alles goed, we worden heel goed verzorgd. Maar we moesten wel ons huis uit. Het leek net een film!"

Kleuren
In een hoekje zitten twee meisjes onverstoorbaar te kleuren. Op hun vel verschijnt een brandweerwagen en een ambulance. Een medewerker van De Grote Aak zet grote glazen ranja bij ze neer.

"Wij hoefden ons huis niet uit", vertelt hun oma, "maar ik vond het toch veiliger om ze mee te nemen naar beneden." Wel jammer, vindt de ene kleindochter. "Er was net wat leuks op tv." 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden