Afbeelding

Torentuin is smullen voor archeologen

Algemeen 328 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Op de plekken in de Torentuin waar huizen komen, graven archeologen tot drie meter grond af. Die kans kregen ze niet eerder in de Zaltbommelse binnenstad.

Vrijdag vertelden medewerkers van ADC ArcheoProjecten uit Amersfoort aan tientallen belangstellenden over hun vondsten. Ze lieten voorwerpen zien die teruggaan tot de jaren 100-160, de Romeinse tijd.

Tentoonstelling
Op de vraag uit het publiek wat er met de spullen - beschilderd aardewerk, gereedschap, munten - gaat gebeuren, lieten de archeologen weten dat er zeer waarschijnlijk een tentoonstelling komt naar aanleiding van de opgravingen.

Waterput van wijnvaten
Die expositie kan nog wel even op zich laten wachten. "We gaan de objecten schoonmaken en dateren", vertelt archeoloog Annelies van Benthem. "We hebben bijvoorbeeld een waterput gevonden, gemaakt van houten wijnvaten. We kunnen uitzoeken hoe oud dat hout is aan de hand van jaarringen. En we gaan grondmonsters analyseren om te weten te komen wat hier vroeger groeide."

Toegedekt
Lang niet alles gaat mee naar het laboratorium. Resten die niet het risico lopen kapot te gaan tijdens de nieuwbouwwerkzaamheden, worden weer keurig toegedekt. Van Benthem: "We hebben gegraven tot op de natuurlijke ondergrond, in dit geval de oude oeverwallen. Alles wat daarop ligt, is door mensen aangebracht. En dat is veel op deze locatie, want we moesten zo'n drie meter diep graven."

Romeinse tijd
Steeds werd er een laagje grond weggeschraapt. Slechts enkele decimeters onder de grond kwamen muren van een oude boerderij tevoorschijn, vervolgens een deel van het vijftiende-eeuwse klooster en een veertiende-eeuws gebouw met kelder, en op drie meter diepte sporen van de Romeinse beschaving.

"Die zijn niet eerder gevonden in de binnenstad. Niet omdat ze er weinig zijn, maar omdat er niet vaak zo diep gegraven wordt. Dit is een heel mooi project voor ons, en de mensen die hier gaan wonen komen in een mooi stukje stad terecht."

Anders dan een weiland
Niet alleen de archeologen genieten, ook projectontwikkelaar Martin Trower van Bouwlinie - het bouwbedrijf van Woonlinie - is meer dan geïnteresseerd. "Dit is voor ons ook bijzonder, iets heel anders dan bouwen op een weiland."

Hofjes
Het verplichte archeologische onderzoek is duur, "maar we laten straks wel iets na aan de bevolking. We denken er ook over om een aantal oude stenen straks te verwerken in de bestrating van één van de hofjes of in een muur."

Waar straks de tuinen en schuurtjes komen, wordt niet meer dan een meter afgegraven. Dieper wordt de grond straks toch niet geroerd. Huiseigenaren die dat wel willen, moeten zelf aanvullend archeologisch onderzoek laten doen, komt in de koopcontracten te staan. Maar dat is het ze vast wel waard om op deze bijzondere historische locatie te wonen.

Volgende week vrijdag, 28 juli, vertellen de archeologen van 14:00-17:00 uur weer over hun werk. Ze zijn te vinden bij het bouwhek aan de Vogelenzang.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden