• Zuliga Dijaf in Gambia.
• Zuliga Dijaf in Gambia. Foto: aangeleverd

Afrikaans avontuur voor Zaltbommelse ontwerper Zuliga Dijaf

Algemeen 783 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Zuliga Dijaf uit Zaltbommel werkte met haar label Zoef Leather mee aan een modeshow in Gambia. "Het is zeker niet de laatste keer dat ik in dat land geweest ben."

Gambia? Dat is toch dat straatarme land waar onrust is doordat een dictator het veld moest ruimen? Dat was de eerste gedachte van Zuliga Dijaf toen ze werd uitgenodigd om mee te werken aan een modeshow in het Afrikaanse land. "Het stond niet bepaald op mijn wensenlijstje als bestemming", geeft de Zaltbommelse grif toe.

Eervol
Maar toen de organisatie Catwalk4u haar ervan verzekerde dat het veilig was om naar Gambia te reizen, greep Zuliga toch haar kans. "Ik vond het ook een eer dat ik gevraagd werd. Er gingen maar twee Nederlandse ontwerpers mee, van wie ik er dus één was." Verder bestond het gezelschap uit designers uit West-Afrika en Europa.

Catwalk4u
Catwalk4u is een stichting die startende ontwerpers door kennis te delen en evenementen te organiseren. Dijaf wordt regelmatig uitgenodigd en deed eerder mee aan Fashion Nights in Rotterdam, Den Haag en Arnhem. Door haar specialisatie vormt haar label Zoef Leather een gewilde aanvulling op de collecties van andere designers.

"Ik ben mijn label aan het opbouwen en dan is zo'n internationaal evenement natuurlijk een mooie kans. En ik wil graag leren over andere landen en culturen", vertelt Zuliga in haar winkel in de Gamerschestraat, een week nadat ze weer landde op Schiphol.

Opkrabbelen
Ze kreeg geen seconde spijt van haar reis. "Ik was dankbaar dat ik deze kans kreeg, en de mensen in Gambia ook. Veel inwoners zijn blij dat president Jammeh weg is en hebben vertrouwen in de nieuwe leider. Het land probeert op te krabbelen; de overheid zoekt investeerders om meer werkgelegenheid te creëren."

Modellen in de rij
De modellen voor de Fashion Night stonden na een oproep op Facebook in de rij. "Ik voelde me soms wel bezwaard dat ik moest bepalen welke modellen ik kon gebruiken en welke niet. Maar het was ook goed om veel keuze te hebben, want de modellen moesten natuurlijk wel de items passen die ik wilde presenteren."

Gemotiveerd
In een paar dagen werden de modellen klaargestoomd voor de catwalk. "Ze hadden weinig tot geen ervaring, maar waren wel heel gemotiveerd. De Gambianen willen graag leren, maar ze hebben ook echt nog veel sturing nodig", concludeert Zuliga.

Veel geleerd
"Andersom heb ik zelf ook veel geleerd", vervolgt ze. "De mensen daar zijn altijd blij, al hebben ze geen cent te makken. En ze raken niet in de stress als de stroom uitvalt of als belangrijke gasten voor de show twee uur later aankomen dan gepland. Dan wachten ze gewoon. Terwijl wij ons in de coulissen druk stonden te maken dat de kleding zou kreuken."

Hoewel Zuliga Marokkaanse wortels heeft, voelde de Afrikaanse cultuur nieuw voor haar. Ze lacht: "Ik ben iets te Nederlands, denk ik. Ik ben heel ongeduldig, wil alles het liefst gisteren al geregeld hebben."

Dochter van de president
De Fashion Night begon al met al dus pas om tien uur 's avonds. Maar wél met de dochter van de president en enkele ministers in het publiek.

Atelier
Of de show ook voor de langere termijn werk oplevert? Zuliga zou graag een Gambiaans naaiatelier in de arm nemen. "Ik heb wel rondgekeken, maar een week is natuurlijk kort. En ik ben heel kritisch op de kwaliteit. Ik ga zeker nog eens terug naar Gambia. Als ik een atelier vind dat aan mijn eisen voldoet, gun ik ze het werk van harte."

Zoef Fashion
Tot die tijd werkt Zuliga vanuit Zaltbommel gestaag verder aan Zoef Leather. Haar collecties laat ze maken in India en vinden hun weg via de webshop en via de winkel Zoef Fashion. Die was tot voor kort gevestigd in de Boschstraat, in combinatie met een showroom waar mensen op afspraak terecht konden in de Gamerschestraat. Nu is alles op één locatie, Gamerschestraat 24.

Naaimachine
In de kledingzaak zijn naast de lederen items van Zoef ook collecties van andere merken te vinden. "Hier kunnen mensen gewoon binnenlopen. Als het rustig is, werk ik achter mijn naaimachine aan maatwerkopdrachten. Handig voor mij en leuk voor bezoekers."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden