Afbeelding

Wel of niet met inwoners in gesprek over herindeling?

Algemeen Herindeling Bommelerwaard 166 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Verschillende politieke partijen in Zaltbommel gaan de komende maanden met hun eigen achterban en met inwoners in gesprek over de mogelijke herindeling met de gemeente Maasdriel.

De Stuurgroep Samenwerking van Maasdriel en Zaltbommel pleit er juist voor om vanuit gemeenteraden en colleges tot aan de gemeenteraadsverkiezingen 'géén consultaties van de bevolking te houden over mogelijke fusie'. Dat zou volgens de stuurgroep 'teveel vooruitlopen op de keuzen die de nieuw gekozen gemeenteraden zelf zullen maken.'

Onnodig
Thom Ummels van D66, groot voorstander van een snelle herindeling, riep het college op niet te wachten tot na de verkiezingen. "Dat is onjuist en onnodig", zei hij. "Wij gaan juist wel de dialoog aan met de inwoners."

Ook Kees Metz van ZVV liet weten graag al eerder met inwoners in gesprek te gaan. "Wij sluiten een fusie met Maasdriel niet uit, maar we willen wel alle voor- en nadelen op een rijtje hebben", aldus Metz.

Nu al?
Jaco Melse vindt het goed dat het besluit over herindeling pas na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 wordt genomen, maar kondigde wel aan met zijn eigen achterban in gesprek te willen. "Ik twijfel er niet aan dat we ooit één gemeente worden", zei Melse. "Maar zijn we er nu al klaar voor?"

Te hard
Volgens de SGP zijn de twee gemeenten veel te hard van stapel gelopen met de samenwerking. "Wat ons betreft hoeven we de samenwerking ook niet uit te breiden", aldus Geert Bok. "We hebben de indruk dat voor de meeste partijen in Zaltbommel de ambtelijke samenwerking slechts de opmaat is naar herindeling. En als herindeling het doel is, haakt de SGP af."

Alle fracties hebben zich donderdagavond uitgesproken over het proces voor de bestuurlijke toekomst. Klik hier om alle bijdragen te lezen op de website van de gemeente.

Maasdriel
Ook in Maasdriel stond het onderwerp donderdag op de agenda. Daar willen de meeste partijen sneller dan in Zaltbommel. Alleen de VVD is tegen een fusie en SSM is er nog niet helemaal uit. Alle Maasdrielse fracties gingen akkoord met het voorstel om het definitieve besluit pas na de verkiezingen van maart 2018 te nemen.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden