• Mimi Huizer en Hans Kooijman nemen afscheid van De Bogerd in Rossum.
• Mimi Huizer en Hans Kooijman nemen afscheid van De Bogerd in Rossum. Foto: Yvette Marchant

Afscheid van 'Juffrouw Mimi' en 'Meneer Hans' van De Bogerd in Rossum

Algemeen 335 keer gelezen

ROSSUM • Met de laatste schoolweken in zicht nemen niet alleen de leerlingen van groep 8 straks afscheid van openbare basisschool De Bogerd, ook twee zeer bekende en vertrouwde gezichten van de school in Rossum starten na het klinken van de laatste schoolbel met een nieuw hoofdstuk van hun leven.

Mimi Huizer-Roeters (1950), beter bekend als Juffrouw Mimi, begon in 1971 op de Groene Linde op de Maasdijk. Na een korte werkstop vanwege het vormen van haar gezin, stond de geboren Zaltbommelse te trappelen om weer aan het werk te gaan. "Het kriebelde aan alle kanten, want het werken met kinderen is veel te leuk. Onderwijzen in de breedste zin van het woord, is de meest zinvolle taak in het leven die ik me voor kan stellen".

Na het parttime werken in de ondersteuning van leerkrachten en directie en het geven van lessen drama en muziek is ze meer uren gaan werken voor de klas. De meeste mensen zullen haar dan ook kennen als 'de Juf van groep 3' maar daarnaast heeft Mimi ook vele jaren in het MT gefunctioneerd, en ondersteunde zij collega's en leerlingen met haar kennis en kunde als leesspecialist.

'Meester of Meneer' Hans Kooijman (1950) werd haar collega in 2001, niet lang nadat de drie scholen in Rossum en Hurwenen (de Groene Linde, het Uilenest en het Aarkehof) waren gefuseerd. Mimi zat zelfs in de sollicitatiecommissie waarvoor Hans moest verschijnen.

De Zaltbommelse Hans werkte in voorgaande jaren op basisscholen in Oirschot en Oudendijk en voordat hij in 1980 begon in het onderwijs was hij werkzaam in de boekbinderij, scheeps- en wegenbouw.

Ook Hans straalt helemaal als hij over het onderwijs vertelt: "Ik kan me eigenlijk geen leven voorstellen zonder het werken op school. Altijd heb ik lesgegeven in groep 5 en 6, of een combinatie daarvan. Al twee jaar lang draai ik geen eigen groep meer, maar werk ik ondersteunend voor leerlingen met een arrangement. Deze leerlingen begeleid ik individueel of in een kleine groep met een specifiek leerdoel. Ik streef ernaar iedere keer een leerling huppelend terug te laten gaan naar de eigen klas met het gevoel dat hij of zij echt in die tijd iets waardevols bijgeleerd heeft. Aan zo'n leerproces bij te mogen dragen, dat is toch fantastisch?"

Beiden kijken met zeer veel plezier terug op hun werkzame leven in het onderwijs.

Vooral de vroegere periode waarin er meer ruimte was voor creativiteit dan vandaag de dag, brengt veel goede herinneringen naar boven als beide collega's met elkaar in gesprek gaan.

"Het samenwerken en de contacten met kinderen, ouders, collega's en directie heeft altijd gezorgd voor een speciale dynamiek", zegt Hans. "Ik heb al vijf directeuren versleten", grapt Mimi. "Alleen al door die wisselingen blijft het onderwijs boeiend en is het nooit saai".

Vooruitkijken vinden beide leerkrachten nog lastig, maar wel verwachten zij dat de tijd zich vanzelf zal gaan vullen. Zo bezoekt Hans zeer geregeld concerten en geniet hij enorm van muziek. Een eventuele (talen)studie is ook nog een optie hem.

Daarnaast wil hij graag nog betrokken blijven bij het onderwijs en hij dan ook nog beschikbaar als invaller op De Bogerd.

Ook Mimi zal nog niet direct 'los' zijn van haar oude werkplek aangezien zij haar vrije tijd voornamelijk gaat invullen met het oppassen op haar kleinkinderen, waarvan de oudste ook op De Bogerd zit.

De in Rossum woonachtige Mimi noemt het 'uniek' dat zij de kans krijgt om zoveel mogelijk tijd met haar drie kleinkinderen (6 jaar, 3 jaar en 4 maanden) door te brengen. Zo kan zij een goede band met hen op te bouwen en geeft 'oma' daardoor ook haar eigen kinderen de kans hun carrière door te ontwikkelen. "Ook hierin ligt voor mij een heel zinvolle en waardevolle taak, want stilzitten is niets voor mij."

Yvette Marchant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden