Afbeelding

Provincie steunt aanpak drugscriminaliteit Bommelerwaard

Algemeen 80 keer gelezen

KERKDRIEL • "De tijd dat we de andere kant opkijken als het gaat om drugscriminaliteit is voorbij. We moeten het probleem aanpakken, anders wordt het vele malen groter." Dat zei commissaris van de koning Clemens Cornielje donderdagmiddag tijdens een bijzondere gemeenteraad van Maasdriel.

Hij reageerde op fractievoorzitter John Leijdekkers van de PvdA, die het onderwerp namens de gemeenteraad aankaartte. "Deze week zijn weer vaten met drugsafval gevonden in onze gemeente", aldus Leijdekkers. "Met enige regelmaat rolt de politie hennepkwekerijen op in woningen, kelders en in champignoncellen. Die kwekerijen zijn heel professioneel van opzet."

Waterbedeffect

Leijdekkers vermoedt dat de toename van drugsactiviteiten in de Bommelerwaard komt doordat de aanpak in Brabant heel strikt is geworden. "Het is het waterbedeffect", constateert hij. "Gelderland is een mooie uitwijkplaats voor criminelen." De gemeente zit overigens niet stil en heeft al veel extra geld uitgetrokken voor extra handhaving en controles. "Maar het is dweilen met de kraan open", aldus Leijdekkers. "De kleine vissen worden opgepakt, terwijl de grote jongens hun gang blijven gaan."

De raad hoopt dat in het Rivierenland eenzelfde aanpak kan worden gestart als in Brabant, Zeeland en Limburg. "Een regierol van de provincie is daarbij meer dan gewenst", aldus Leijdekkers.

Volgens Cornielje is de provincie al gestart met een dergelijk project, waarbij onder andere veel gecontroleerd wordt op vakantieparken en in leegstaande schuren en kassen. Volgens Cornielje was er een half jaar geleden nog geen sprake van een 'waterbedeffect' oftewel verplaatsing van de criminaliteit van Brabant naar Gelderland. "Maar het kan zijn dat dat inmiddels wel zo is", zei hij. 

RIEC

Hij adviseerde de gemeenteraad om bij het RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum) te vragen voorrang te geven aan de Bommelerwaard. Op verschillende plekken in het land zijn RIEC's actief, waarbij verschillende overheden, zoals gemeente, provincie, openbaar ministerie, douane, nationale politie, FIOD en IND samenwerken om criminaliteit  in een bepaald gebied goed in beeld te brengen. Samenwerking van die verschillende overheidsdiensten zorgt ervoor dat er een completer beeld ontstaat over de omvang, werkwijze en 'leden' van criminele organisaties.

"Het is een zaak van iedereen om dit aan te pakken", aldus Cornielje, die ook zei dat de provincie daar geld voor beschikbaar wil stellen.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 1 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 7 uur geleden
Afbeelding
Eigen tulp van Keukenhof voor Fien & Teun: cadeau voor tiende verjaardag van duo Van Hoorne Entertainment Zakelijk 8 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden