• Onder meer in kassen werken veel buitenlandse arbeidskrachten.
• Onder meer in kassen werken veel buitenlandse arbeidskrachten.

Inventarisatie arbeidsmigranten Maasdriel bijna klaar

Algemeen 137 keer gelezen

MAASDRIEL • De gemeente Maasdriel brengt de verblijfplaatsen van buitenlandse arbeidskrachten in kaart. De volgende stap wordt het verbeteren van de huisvesting en aanpakken van overlast.

In elke kern inventariseert een team van de gemeente waar de 'MOE-landers' (MOE staat voor Midden- en Oost-Europees) zijn ondergebracht, door wie en met hoeveel. Na de zomer verwacht burgemeester Henny van Kooten de cijfers te kunnen presenteren aan de lokale politiek.

Groot- en kleinschalig
"Er zijn een stuk of vier grote partijen die veel arbeidsmigranten huisvesten, daar hebben we overleg mee", aldus Van Kooten. Ook kleinschalig onderdak, zoals wanneer een stuk of vier mannen in een regulier huis wonen, komt op de lijst van de gemeente.

Gegevens bundelen
De burgemeester heeft goede hoop dat vrijwel alle buitenlandse werkers gelokaliseerd kunnen worden. "Er is al veel informatie, ook bijvoorbeeld bij de brandweer. Al die gegevens brengen we nu bij elkaar."

Opdracht van de raad
De inventarisatie was een opdracht van de gemeenteraad. Op initiatief van Samen Sterk Maasdriel en het CDA werd in november vorig jaar 32.500 euro beschikbaar om in 2017 de omvang van het huisvestingsprobleem in de gemeente in kaart te brengen. Voor de volgende jaren wordt steeds 18.000 euro gereserveerd om het adressenbestand van de huisvestingslocaties actueel te houden.

Belasting
Niet alleen de (brand)veiligheid, de leefomstandigheden en de eventuele overlast voor de omgeving zijn aanleiding voor het onderzoek. De gemeente Maasdriel loopt ook inkomsten mis. Voor seizoensarbeiders die maximaal vier maanden blijven, moet toeristenbelasting betaald worden. Wie langer blijft, moet worden geregistreerd in de basisadministratie en krijgt dan ook heffingen voor gemeentelijke belastingen.

Naar schatting leven in Maasdriel tussen de 1200 en 4000 buitenlandse werknemers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 17 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden